USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Хотів влаштувати підриви на АЗС у кількох областях України: Диверсанта затримали в Харкові

Також фігурант причетний до вчинення серії інших диверсій на Харківщині
У Харкові затримали диверсанта, який хотів влаштувати підриви на АЗС у кількох областях України
У Харкові затримали диверсанта, який хотів влаштувати підриви на АЗС у кількох областях України
Джерело: СБУ

У Харкові правоохоронці "на гарячому" затримали диверсанта Головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ). За вказівкою російської спецслужби зловмисник готував підриви двох автозаправних станцій у Харкові та в інших регіонах країни. Про це інформують у Службі безпеки України.

За даними слідства, ворожим диверсантом виявився ексспівробітник розформованої міліції, який через суд намагався поновитися на колишній посаді. Зазначається, що після початку повномасштабного вторгнення РФ його дистанційно завербував представник російської воєнної розвідки.

"Основним завданням зрадника було вчинення диверсій, спрямованих на знищення критичної інфраструктури та розхитування внутрішньої обстановки у прикордонних районах на північному сході України" – наголосили в СБУ.

Для вчинення диверсій він планував використати саморобні вибухові пристрої, які зберігав у спеціально облаштованому схроні на території одного з лісових масивів Харківщини.

"Відповідно до задуму російської воєнної розвідки підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення та поширення панічних настроїв у прикордонних регіонах", – ідеться у повідомленні.

В СБУ розповіли, що фігуранта затримали "на гарячому" під час закладання ним вибухівки під бочку з газом на одній із харківських автозаправних станцій.

"При затриманні зловмисника було одразу деактивовано його вибуховий пристрій, який складався з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму з електродетонатором", – уточнили в Службі безпеки.

Також правоохоронці викрили факти причетності затриманого до вчинення серії інших диверсій на Харківщині. Серед них – підрив колії на залізничній станції та вибухи на двох місцевих автозаправних станціях.

Для вчинення підривів українських об’єктів чоловік власноруч збирав вибухові пристрої у квартирі своєї матері, а потім відвозив їх до сховку.

Зазначається, що під час обшуків за місцями проживання затриманого та його близьких родичів виявлено:

  • майже 5 кг пластиду;
  • детонатори;
  • годинниковий механізм до вибухівки;
  • 2 бойові гранати Ф-1 та РГД-5;
  • револьвер;
  • майже 900 тис. готівки у гривневому еквіваленті.

"Наразі слідчі Служби безпеки планують повідомити затриманому про підозру за ст. 113 (диверсія) та ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Також буде вирішуватися питання щодо обрання для нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави", – сказали в Службі безпеки.

Також у відомстві зазначили, що зараз триває розслідування для встановлення інших фактів злочинної діяльності зрадника та його ймовірних спільників. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Раніше ми повідомляли, що Служба безпеки України затримала агента РФ, який планував підірвати залізницю на Дніпропетровщині для зриву контрнаступу ЗСУ

Ворожим агентом виявився працівник місцевої станції "Укрзалізниці". На початку цього року чоловіка завербував кадровий співробітник російської воєнної розвідки.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків