USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків

Дослідники з Американського інституту вивчення війни вважають, що росіянам далеко до Харкова і найближчим часом місто Росії не світить
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Обмежені зусилля, які зараз вживають російські окупанти, не свідчать про те, що йдеться про широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків, вважають в Інституті вивчення війни (ISW).

Військові аналітики переконані, що російські операції на Вовчанському напрямку не сприяють негайному просуванню до Харкова, оскільки Вовчанськ розташований на східному березі річки Сіверський Донець і Печенізького водосховища.

Ці операції можуть мати на меті відтягнути українські підрозділи з інших районів або дозволити російським військам тиснути на оперативний тил українських сил, які обороняються на Куп'янському напрямку.

Наступ на Харків з району Липців аналітики ISW теж оцінюють як малоймовірний через вразливість цього шляху. Припускають, що наступальні дії в районі Липців окупанти ведуть тому, що це найбільш прямий шлях для просування в зону ефективного радіусу дії трубної артилерії, що дозволить вести вогонь непрямим наведенням по Харкову.

В ISW продовжують оцінювати, що російським військам, ймовірно, буде важко захопити Харків, якщо вони прагнуть це зробити.

Зусилля Росії захопити місто Харків вимагатимуть довгих переїздів по відкритій місцевості в масштабах, яких російські сили не здійснювали з початку повномасштабного вторгнення. Експерти припускають, що деякі підрозділи російського Північного угруповання військ можуть бути не дуже боєздатними, в тому числі через брак особового складу, необхідної для успішного проведення такої амбітної операції.

За деякими оцінками російських джерел, для операції з оточення Харкова росіянам треба додатково 300 000 солдатів. Проте наразі в районі міжнародного кордону, за різними оцінками, знаходяться від 35 000 до 50 000 військових.

Таким чином, вважають в Інституті, широкомасштабна спроба Росії захопити Харків, ймовірно, вимагатиме від російських військ передислокації значної кількості сил з інших ділянок фронту до прикордонної зони, що російські сили навряд чи зроблять, враховуючи їхню мету захоплення решти Луганської та Донецької областей.

Що кажуть у ЗСУ

Спроба наступу окупантів у прикордонні Харківської області має на меті відтягнути сили та резерви українських сил на нову локацію. Про це розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі телемарафону.

"Ворог зараз посилив наступальні дії в районі того ж Куп’янська, Бахмутянський напрямок. Вони бачать, що не можуть досягти серйозного успіху на півдні. Звичайно ж, для того, щоб ЗСУ не могли посилити свої ресурси на будь-якому з цих напрямків та провести активну наступальну операцію по будь-якій лінії фронту", - пояснив він.

За його словами, коли з’являється додаткова точка ведення бойових дій, працюють стандартні військові протоколи, які вимагають, окрім того, що війська, які задіяні безпосередньо на полі бою, обов’язково повинні мати резерви.

"І ось коли з’являється додаткова лінія в межах 10-20 км в залежності від задуму, звичайно що, на цьому напрямку, окрім військ, які безпосередньо задіяні на лінії ведення боїв, створюється ситуація, яка потребує посилення логістики та задіяння резервів, що призводить до збільшення військового складу", - констатував Тимочко.

Про "сірі зони"

За даними сервісу DeepState, станом на ранок 11 травня на півночі області зафіксовано дві "сірі зони". Перша знаходиться на північ від Харкова біля сіл Червоне та Стрілечтя площею 52,5 квадратних кілометрів. Друга розташована дещо на схід, на північ від Вовчанська, біля села Плетенівка, її площа становить 26,5 квадратних кілометрів. Порівняно із вчорашнім днем, "сірі зони" збільшилися відповідно на 17 та 20 квадратних кілометрів.

Голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі телемарафону розповів, що "сіра зона" у Харківській області після активізації окупантів на кордоні з РФ зростає. Військові пояснили, що це за територія та як вона там з'явилася.

"Дійсно, після того, як ворог там відступив під час Харківської кампанії (восени 2022 року, - ред), але він ідеально по лінії кордону не зупинився. Все одно там відбувались артилерійські бої, постійно відбувались зіткнення з ДРГ і ворог не зміг виставити свої військові заслони ідеально по лінії фронту і вглиб РФ там утворилась така лінія, різна по товщині 5-10 км, де по суті вона була нечійна, але на території Росії, росіяни і ЗСУ не могли там закріпитися, чи вибудувати якісь потужні фортифікації в тому плані, що одразу завдавались удари", - розповів він.

За словами військового, окупантам для того, щоб ЗСУ не змогли і надалі зайти на територію РФ чи вибудувати фортифікації, поставили завдання, окрім масштабної інформаційної кампанії, зайняти цю територію.

"Наступальним діям ворога (у Харківській області 10 травня, - ред) передувала масштабна інформаційна кампанія. Пригадуємо, як вони нагнітали ситуацію на цьому напрямку. Завдання, яке ставилось перед окупантами - відтягнути наші резерви та ресурси. Хоча, насправді, вони там намагалися покращити становище їх військ. Бо, якщо ми поспостерігаємо, звідки вони наступали, то це славнозвісне Шебекіно", - нагадав Тимочко.

Раніше керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко зазначав, що Росія може мати ресурси для загострення дій у прикордонні Харківської області. Проте про наступ на Харків не йдеться.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі