USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Індекс цін на продовольство знизився в лютому переважно через падіння світових цін на зерно

Міжнародні ціни на всі основні зернові культури знижувалися щомісяця
Судно зерно
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Індекс цін на продовольство ФАО (FFPI) знизився в лютому переважно через падіння світових цін на зерно. Це є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів і складається із середнього значення п’яти індексів цін товарних груп, зважених на середні частки експорту кожної з груп за 2014–2016 роки, інформують у ФАО.

Індекс цін на продовольство ФАО у лютому 2024 року становив 117,3 пункту, що на 0,9 пункту (0,7 відсотка) нижче від переглянутого рівня січня, оскільки зниження індексів цін на зернові та рослинні олії трохи більше компенсувало зростання цін на цукор, м'ясо-молочні продукти.

"Індекс знизився на 13,8 пункту (10,5%) порівняно з відповідним значенням рік тому. Середній індекс цін на зернові ФАО становив 113,8 пункту в лютому, що на 6,1 пункту (5,0%) менше, ніж у січні, і на цілих 32,9 пункту (22,4%) нижче свого значення в лютому 2023 року ", – йдеться у повідомленні.

Зерно й олія

Міжнародні ціни на всі основні зернові культури знижалися щомісяця. Аналітики вказують, що експортні ціни на кукурудзу впали найбільше через очікування великих урожаїв в Аргентині та Бразилії, а також конкурентоспроможні ціни, пропоновані Україною, яка бажає скористатися перевагами безперебійного функціонування морського торговельного шляху.

Що стосується пшениці, зниження міжнародних цін було здебільшого результатом нижчих експортних котирувань через високі темпи експорту з Російської Федерації, що чинило тиск на зниження цін з інших джерел, зокрема з Європейського Союзу.

"Відповідно до м’якшого тону на ринках пшениці та кукурудзи світові ціни на ячмінь і сорго також знизилися. Міжнародні ціни на рис знизилися на 1,6% в лютому, оскільки, крім закупівель в Індонезії, попит на свіжий імпорт залишався в основному низьким, а деякі постачальники почали збирати новий урожай. Середній індекс цін на рослинну олію ФАО склав 120,9 пункту в лютому, що на 1,6 пункту (1,3%) менше, ніж у січні, і на 15,0 пункту (11,0%) нижче рівня минулого року", – пояснюють експерти.

Зниження в основному відображало зниження світових цін на соєву, соняшникову та ріпакову олії, більш ніж компенсувавши дещо вищі котирування пальмової олії. Міжнародні ціни на соєву олію помітно впали в лютому, в основному завдяки перспективам великого виробництва сої в Південній Америці на тлі загалом сприятливих умов збирання.

Водночас світові ціни на соняшникову та ріпакову олії знизилися, відображаючи тривалий доступ до глобального експорту. Навпаки, світові ціни на пальмову олію дещо зросли в лютому на тлі сезонного зниження виробництва в основних країнах-виробниках Південно-Східної Азії.

Молочна продукція

Середній індекс цін на молочну продукцію ФАО в лютому становив 120,0 пункту, що на 1,3 пункту (1,1%) більше, ніж у січні, але на 18,6 пункту (13,4%) нижче свого значення у відповідному місяці минулого року.

"У лютому світові ціни на вершкове масло зросли найбільше, що сприяло підвищенню імпортного попиту з боку азійських покупців і сезонному зниженню виробництва молока в Океанії. Водночас ціни на сухе незбиране молоко продовжували зростати, хоча й повільно, в основному через збільшення імпортного попиту, особливо з Китаю, який був частково компенсований падінням цін у Європейському Союзі", – додають спеціалісти.

М’ясо

Середній індекс цін на м’ясо у лютому склав 112,4 пункту, що на 2,0 пункту (1,8%) більше, ніж у січні, звернувши назад падіння протягом семи місяців поспіль і залишившись на 0,9 пункту (0,8%) нижче відповідного значення рік тому.

"Найбільше міжнародні котирування зросли на м'ясо птиці, а потім на яловичину, в основному завдяки зростанню попиту з боку провідних країн-імпортерів. Зростання цін на яловичину було пов’язано з меншими, ніж очікувалося, пропозиціями з Австралії, оскільки сильні дощі перервали транспортування худоби з основних регіонів-виробників. Тим часом ціни на свинину дещо зросли через високий попит з боку Китаю, а також високий внутрішній попит у Західній Європі на тлі тривалої ситуації з обмеженою пропозицією", – пояснюють аналітики.

Навпаки, міжнародні ціни на баранину знизилися через уповільнення темпів імпорту з Китаю та рекордне виробництво після відновлення стада в Австралії.

Цукор

Індекс цін на цукор в середньому становив 140,8 пункту в лютому, що на 4,4 пункту (3,2%) більше, ніж у січні, відзначаючи друге місячне зростання поспіль і на 15,6 пункту (12,5%) вище свого значення рік тому.

"Постійне занепокоєння щодо перспектив майбутнього сезону в Бразилії після тривалого періоду кількості опадів нижче середнього продовжувало підтримувати світові ціни на цукор, посилюючи сезонний тиск на підвищення. Крім того, прогнози, що вказують на ймовірне скорочення виробництва в Таїланді та Індії – двох провідних країнах-експортерах, сприяли зростанню цін. З усім тим збільшення кількості опадів наприкінці лютого в ключових районах Бразилії і ослаблення бразильського реала стосовно долара стримували зростання світових цін на цукор", – зазначають експерти.

Раніше

Ми повідомляли, що хаос у Червоному морі починає порушувати постачання продуктів – від кави до фруктів – і погрожує зупинити уповільнення продовольчої інфляції, яка принесла деяке полегшення споживачам. 

Судна, завантажені продовольством, уникають атак хуситів на ключовому водному шляху, пливучи навколо Африки, що є довшим і дорогим маршрутом. Але, на відміну від вантажів газу, нафти і споживчих товарів, які також постраждали, більш тривалі терміни доставки можуть призвести до того, що харчові продукти, що швидко псуються, не будуть продаватися.

Це лякає промисловість. Італійські експортери побоюються, що ківі та цитрусові зіпсуються у дорозі, китайський імбир дорожчає, а деякі вантажі африканської кави ненадовго затримали. Хоча вплив поки що обмежений, це нагадування про те, наскільки крихкими можуть бути ланцюжки постачання продовольства. Якщо збої посиляться, вони можуть зупинити падіння цін на харчові продукти.

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?