USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України

Лише у травні було зафіксовано 45 таких випадків
Словаччина

Прапор Словаччини

Джерело: відкриті джерела

Словацькі прикордонники стверджують, що з початку року кількість чоловіків з України, які незаконно перетинають кордон, зросла, що відбувається на фоні ухвалення нового закону про посилення мобілізації. Про це повідомила речниця прикордонної поліції Словаччини Агнеса Коперницька, передає Barron's.

За її словами, за перші чотири місяці 2024 року прикордонники Словаччини затримали та звільнили 338 українських чоловіків – порівняно зі 166 за аналогічний період 2023 року.

"У перший тиждень травня ми затримали 45 чоловіків на зеленому кордоні. За аналогічний період минулого року їхнє число становило чотири людини", – додала речниця.

Представниця прикордонної поліції Словаччини наголошує, що українських чоловіків, які незаконно перетинають кордон, затримують, видають їм дозвіл на перебування в країні та відпускають.

"З початку війни жодного випадку реадмісії іммігрантів зі Словаччини в Україну не було", – сказала Коперницька.

Також вона зауважила, що в березні до країни потрапив співробітник українського прикордонного патруля – беззбройний і в цивільному одязі.

Додамо

Новий закон про мобілізацію набере чинності вже з 18 травня. Зокрема, згідно з новим законом право на консульські послуги військовозобов'язані чоловіки віком від 16 до 60 року мають лише за умови оновлених військово-облікових даних.

Новини за темою: Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації

Як повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. А надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Читайте також:
Голови ОСББ можуть вручати повістки жителям будинків Голови ОСББ можуть вручати повістки жителям будинків
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState