USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго

До 31 серпня вартість газу для виробництва електрики на теплоелектроцентралях із теплофікаційним циклом зберігається на рівні 16,5 тис. гривень за 1000 кубометрів
Газ
Ілюстративне фото
Джерело: Міністерство енергетики

Кабінет міністрів подовжив дію спецобов'язку ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" постачати газ для виробництва електроенергії на тепловій генерації до 31 серпня 2024 року. Про це йдеться у постанові уряду №406 від 12 квітня. 

Таким чином, до 31 серпня вартість газу для виробництва електрики на теплоелектроцентралях із теплофікаційним циклом, а також для газотурбінних та газопоршневих установок зберігається на рівні 16,5 тис. гривень за 1000 кубометрів.

А для теплоелектростанцій та ТЕЦ із конденсаційним циклом вартість газу зберігається на рівні 10,95 тис. гривень за 1000 кубометрів.

Що таке ПСО?

ПСО – це покладання спеціальних обов’язків. Тобто уряд покладає спецзобов'язання на якісь господарюючі суб’єкти, якщо неринкові ціни небезпечні для вразливих верств населення або взагалі для всього населення.

В такому разі уряд може покладати спеціальні обов’язки з постачання ресурсу природного газу, електроенергії, тепла для населення за спеціальними регульованими цінами, тобто не за так званими ринковими цінами. А за встановленими урядом цінами передбачається теоретичний механізм компенсації з боку уряду, тобто з боку державного бюджету – втрат, збитків, які несе цей господарюючий суб’єкт.

Коротко кажучи, це збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ

Росія атакує газові станції

11 квітня Росія атакувала два українські підземні газові сховища, що призвело до зростання цін на газ в Європі. Ф'ючерси на європейський газ зросли на 7,1%. Тоді ціна становила 28,84 євро за мегават (302 євро за тисячу кубометрів).

Яка ситуація з газом в Україні

Україна має більше потужностей для зберігання газу, ніж будь-яка інша країна на континенті на захід від Росії, і вона активно залучає трейдерів для зберігання запасів у своїх сховищах. Зокрема, за даними "Нафтогазу", вона пропонує трейдерам за кордоном забронювати цього року до 10 млрд кубометрів своїх газових сховищ. Обсяг, який можна виділити на міжнародні компанії, становить близько третини загальної потужності країни і відповідає рівню минулого року.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати