USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Путін хоче повернути у РФ свого "ручного" кілера: Що відомо про ймовірне повернення кремлівського терориста

Нині кремлівський терорист відбуває довічне ув’язнення в Німеччині за вбивство Зелімхана Хангошвілі
Путін
Джерело: відкриті джерела

Президент Росії Путін намагається добитися повернення свого терориста, співробітника секретного відділу ФСБ Вадима Красікова. Диктатор хоче обміняти його на репортера Wall Street Journal Евана Гершковича та інших осіб, утримуваних Росією.

Як повідомляє Wall Street Journal, Красіков відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство Зелімхана Хангошвілі, який, за твердженнями Москви, керував терактом у Росії у 2004 році. 

Видання з посиланням на джерела, що мають відношення до вищих ешелонів влади РФ, повідомляє, що незадовго до винесення вироку у 2021 році президент Росії Володимир Путін доручив своєму головному раднику з безпеки Миколі Патрушеву вивчити можливість обміну полоненими з метою звільнення Красікова, що підкреслює високу цінність терориста для Путіна.

"За словами західних чиновників, Москва з того часу неодноразово піднімала питання про справу Красікова в переговорах про обмін полоненими. Чиновники заявили, що Красіков відіграє центральну роль у зусиллях США по звільненню людей, утримуваних Росією, в тому числі можливо, ветерана морської піхоти США Пола Вілана і репортера Wall Street Journal Евана Гершковича", – пише WSJ.

Водночас західні чиновники кажуть, що Путін готовий обміняти на терориста навіть російського опозиціонера Олексія Навального.

Хто такий Вадим Красіков

У 2019 році російський кілер Вадим Красіков на очах дітей і батьків у німецькому парку Тіргартен вистрілив у Зелімхана Хангошвілі, колишнього польового командира чеченських повстанців.

Красікова засудили до довічного ув’язнення у 2021 році. Німецький суд постановив, що російська держава замовила вбивство. А Міністерство закордонних справ РФ, своєю чергою заявило, що обвинувальний вирок був політично вмотивованим.

Красіков народився в Казахстані, служив у радянській армії під час війни в Афганістані. Пізніше він приєднався до елітних військових підрозділів Міністерства внутрішніх справ Росії та ФСБ. За словами близьких до родини людей, дружина та дитина Красікова переїхали до окупованого Росією Криму після його арешту у 2019 році і зараз живуть під наглядом ФСБ. 

Можливий обмін між Німеччиною та РФ

У Німеччині не повідомили, чи розглянуть можливість обміну Красікова. Як зазначає WSJ, такий обмін може зіткнутися з перешкодами, оскільки за законами країни засуджені вбивці не можуть бути обміняні.

Крім того, на думку західних чиновників, "будь-які переговори за участю Красікова будуть делікатними і непередбачуваними, враховуючи серйозність його злочину".

Історія із зеками з ПВК "Вагнер"

Нагадаємо, на початку липня 2022 року стало відомо, що в колоніях Санкт-Петербурга зеків почали вербувати в якості "добровольців" для війни в Україні в лавах ПВК "Вагнер". Тоді Пригожин обіцяв виплатити по 200 тисяч рублів та повну амністію, якщо зек доживе до кінця терміну контракту.

Наприкінці липня набір в'язнів у ПВК "Вагнер" розповсюдився по всій території Росії. Тоді вербовка відбувалась мінімум у півтора десятка колоній. А вже у вересні ПВК "Вагнер" поповнилась, щонайменше шістьма тисячами зеків.

Однак перші "успіхи" Пригожина пішли прахом, оскільки майже всі ув'язнені двох російських колоній загинули. Крім того, частина зеків після отримання зброї просто тікали або здавалися в полон. 

Згодом, восени 2022 року Пригожин посилив вербовку зеків. Зокрема з колоній Сибіру і Далекого Сходу було "мобілізовано" щонайменше по 200 осіб з шести регіонів. Всі вони були кинуті на лінію фронту під Бахмутом, більша частина з яких там і загинула. 

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"