USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування

Відео Вітюк видалив
Вітюк
Ілля Вітюк
Джерело: СБУ

Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав, як "Беркут" розстрілював протестувальників на Майдані. Тоді Вітюк був оперативником служби. Цю інформацію "Слідству.Інфо" підтвердив в Офісі генпрокурора й колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк.

Розслідувачі зʼясували, що на одне з відео на розі вулиць Банкова та Інститутська, тобто зі сторони "Беркута", потрапив чоловік у цивільному одязі й темній шапці. І знімав на свій телефон, як беркутівці стріляють у мітингувальників (у Києві 20 лютого 2014 року під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще 80 – отримали поранення, – ред.).

На тому відео ідентифікували співробітника Служби безпеки України, підтвердили в Офісі генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції гідності.

"Зазначену особу допитали як свідка, але корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримали", – зазначили у відповіді на запит видання.

Разом з тим екскерівник департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а зараз військовослужбовець, Сергій Горбатюк розповів, що у 2019 році через відео допитували саме Вітюка, який на момент запису був оперативним співробітником СБУ.

"Відео, яке знімав з боку спецпідрозділу "Беркут", він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, теж не впізнав", – розповів Горбатюк.

Також пояснив, чому працівника Служби безпеки України допитали аж 2019 року – особу довго не могли встановити, а "сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки". Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право, зауважив Горбатюк.

Журналісти "Слідства.Інфо" звернулися із запитом до СБУ щодо участі Вітюка в подіях під час Майдану.

Скандал навколо Вітюка

Журналіст Євгеній Шульгат працював над розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка. І з'ясував, що дружина Вітюка Юлія у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири – понад 20 мільйонів гривень.

На початку квітня розслідування оприлюднили на загал. Тоді агенція заявила, що працівник СБУ, ймовірно, міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту видання "Слідство.Інфо". Бо так спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив наявність елітного майна Вітюка. 

Згодом головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський наказав провести службову перевірку за фактом переслідування журналіста "Слідство.Інфо" Євгенія Шульгата співробітниками ТЦК. 

Також Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом "Слідство.Інфо" за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями з боку працівників СБУ і ТЦК. 

Надалі за рішенням голови Служби безпеки вирішили, що Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі ДКІБ, який виконує оборонні завдання і знищує ворога та його техніку безпосередньо на фронті спільно з ЦСО "А".

Нині ж Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє спосіб життя відстороненого нині начальника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами видання "Слідство.Інфо". 

Читайте також:
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру