USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Інцидент із повісткою журналісту "Слідства.Інфо": Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручили головному слідчому управлінню ДБР
розслідування тцк

Співробітники ТЦК разом із чоловіком у цивільному заходять у ТЦ за журналістом

Джерело: Слідство. Інфо

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом "Слідство.Інфо" за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями з боку працівників СБУ і ТЦК. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

"У зв’язку з інцидентом, що мав місце під час вручення повістки журналісту "Слідство.Інфо", Офіс генерального прокурора вніс відомості до ЄРДР за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями та перешкоджання професійній діяльності журналістів з боку співробітників СБУ та ТЦК, за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено Головному слідчому управлінню Державного бюро розслідувань.

Що передувало?

Журналіст Шульгат працював над розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. І з'ясував, що дружина Вітюка Юлія у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири – понад 20 мільйонів гривень.

Згідно з декларацією, офіційно зарплата Вітюка складає 1,8 мільйона гривень на рік. Невдовзі після того як керівник департаменту обійняв нинішню посаду жінка відкрила ФОП, через який отримала 9,4 мільйона гривень прибутку у 2022 році і 13,4 мільйона гривень – у 2023-му.

Після того як розслідування оприлюднили на загал, агенція заявила, що працівник Служби безпеки України, ймовірно, міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту "Слідство.Інфо". Бо так спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив наявність елітного майна Вітюка. 

Розслідування агенції базується на відео з камер спостереження, яке медійники отримали з торгового центру "Дрім", де відбулися події. На відео, зокрема, видно, що в ТЦ в Оболонському районі Києва до їхнього журналіста Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК і намагалися вручити йому повістку. 

Згодом Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський наказав провести службову перевірку за фактом переслідування журналіста "Слідство.Інфо" Євгенія Шульгата співробітниками ТЦК. 

Головнокомандувач акцентував на важливому внеску журналістів у боротьбу з російськими окупантами та з корупцією у Збройних силах України і додав, що професійна діяльність журналістів користується повагою керівництва ЗСУ та охороняється законодавством України. А ЗСУ засуджують будь-які випадки порушень з боку військових посадових осіб.

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста