USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Моніторинг проводять, щоб встановити відповідність рівня життя Вітюка з наявним у нього та членів його сім’ї майном та одержаними ними доходам
Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк
Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк
Джерело: Слідство. Інфо

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряє спосіб життя відстороненого нині начальника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами видання "Слідство.Інфо". Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит видання.

Такий моніторинг проводять, щоб встановити відповідність рівня життя Вітюка з наявним у нього та членів його сім’ї майном та одержаними ними доходам. Адже редакція виявила, що родина Іллі Вітюка володіє нерухомістю, ринкова вартість якої щонайменше 25,5 млн гривень.

"З метою встановлення відповідності рівня життя Вітюка І. А. з наявним у нього та членів його сім’ї майном та одержаними ними доходам Нацагентство здійснює моніторинг способу життя зазначеного суб’єкта декларування", – заявили у відповіді на запит.

Що передувало?

Журналіст Євгеній Шульгат працював над розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. І з'ясував, що дружина Вітюка Юлія у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири – понад 20 мільйонів гривень.

Згідно з декларацією, офіційно зарплата Вітюка складає 1,8 мільйона гривень на рік. Невдовзі після того як керівник департаменту обійняв нинішню посаду, жінка відкрила ФОП, через який отримала 9,4 мільйона гривень прибутку у 2022 році і 13,4 мільйона гривень – у 2023-му.

На початку квітня розслідування оприлюднили на загал. Тоді агенція заявила, що працівник СБУ, ймовірно, міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту видання "Слідство.Інфо". Бо так спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив наявність елітного майна Вітюка. 

Згодом головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський наказав провести службову перевірку за фактом переслідування журналіста "Слідство.Інфо" Євгенія Шульгата співробітниками ТЦК. 

Також Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом "Слідство.Інфо" за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями з боку працівників СБУ і ТЦК. 

Надалі за рішенням голови Служби безпеки вирішили, що Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі ДКІБ, який виконує оборонні завдання і знищує ворога та його техніку безпосередньо на фронті спільно з ЦСО "А".

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість