USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Російських снайперів на Майдані не було. Насилля чинили правоохоронці за наказом української влади й під впливом РФ

Всього за чотири роки розслідування ДБР "справ Майдану" повідомили 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів відносно 211 осіб
Євромайдан _8

Майдан у 2014 році

Джерело: Уніан

Усі насильницькі злочини та вбивства учасників Революції гідності у 2013–2014 роках чинили українські правоохоронці за наказом української влади та під впливом РФ. Про це на брифінгу розповів начальник департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Олексій Донський.

"Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані були російські снайпери, російські правоохоронці, то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Убивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримували вказівки від української влади", – сказав Донський.

За словами начальника департаменту, злочини коїлися руками українських правоохоронців, але "РФ мала величезний вплив на ухвалення цих рішень, на весь перебіг подій, які відбувалися під час Революції гідності".

Донський додав, що конкретні фактори цього впливу є на рівні доказів, які представлять у суді. Щодо впливу на організаторів злочинів нижчого і середнього рівнів, правоохоронець розповів про підозру співробітникам ФСБ РФ і співробітникам СБУ, "які взаємодіяли в інформаційній діяльності".

"Це була не суто пропагандистська діяльність, а фактично спосіб легітимізації тих протиправних дій, які організовувала українська влада та чинили українські правоохоронці. 20 співробітників ФСБ, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій", – резюмував він.

Новини за темою: Розстріли на Інститутській: Суддя пояснив, чому винні отримали різні вироки

ДБР ретельно розслідує злочини проти Майдану

Також у пресслужбі Державного бюро розслідувань заявили, що понад 100 справ передали до суду, у тому числі й щодо всієї керівної ланки.

Всього за чотири роки розслідування ДБР "справ Майдану" повідомили 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів відносно 211 осіб.

Одним із важливих здобутків стало завершення та передача до суду найбільшої "справи Майдану" відносно тодішнього керівництва держави та керівників правоохоронних органів, серед яких:

  • експрезидент України;
  • ексголова СБУ та його перший заступник;
  • ексміністр внутрішніх справ та його заступник;
  • ексміністр оборони;
  • екскомандувач внутрішніх військ;
  • екскерівник столичної міліції, його заступник та керівник полку "Беркут".

"Ці колишні високопосадовці обвинувачуються в організації вбивств 67 громадян, спричиненні тілесних ушкоджень 887 особам з 18 по 20 лютого 2014 року. Для протидії 841 тисячі активістів з листопада 2013-го по лютий 2014-го залучили 60 тисяч правоохоронців. Тільки з початку цього року, за матеріалами ДБР, до суду передані обвинувальні акти щодо безпосередніх вбивць активістів Майдану, про підозру повідомили знаковим фігурантам розслідування", – додали у Бюро.

Новини за темою: ДБР передало до суду 20 справ бійців "Беркута" про вбивство людей на Майдані

Розслідування і слухання у судах "справ Майдану" може тривати до 20 років

Розслідування і слухання у судах "справ Майдану" може тривати близько 20 років. Про це заявив в інтерв’ю "Укрінформу" прокурор у "справах Майдану" Іван Бабенко.

"Справи Майдану" прокурор порівнює з розслідуванням у Литві злочинів, учинених під час масових акцій протесту 1991 року.

"Литовці розслідували й розглядали справи в судах 17 років. Сподіваємося, у нас на це піде менше часу. Головне, щоб у суддів, які слухають "справи Майдану", було бажання і мотивація на їхній об’єктивний розгляд у розумні строки", – уточнив Бабенко.

Справа з розслідування розстрілу мітингувальників на Майдані Незалежності у Києві 18–20 лютого 2014 року вже завершена. До суду направили обвинувальні акти стосовно колишнього президента Віктора Януковича та дев'яти ексчиновників.

Як встановило розслідування, тодішній президент Янукович за підбурювання представників держави-агресора створив організовану злочинну групу "з метою незаконного перешкоджання організації та проведення мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС". Зазначається, що вони організували вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників.

 
Читайте також:
Понад 110 українських військових стратили росіяни, – Офіс генпрокурора Понад 110 українських військових стратили росіяни, – Офіс генпрокурора
Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху
Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення Сховала тіло у валізу і залила бетоном: У Кривому Розі мати жорстоко вбила свою доньку і оголосила про її зникнення
Депутат Сумської облради застрелив людину Депутат Сумської облради застрелив людину