USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Скандал із врученням повістки журналісту: Сирський ініціював перевірку

За результатами службової перевірки ухвалять відповідні рішення
Олександр Сирський

Сирський

Джерело: відкриті джерела

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський наказав провести службову перевірку за фактом переслідування журналіста "Слідство.Інфо" Євгенія Шульгата співробітниками ТЦК. Це сталося після того як журналіст-розслідувач викрив елітне майно в керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

"За матеріалами, опублікованими Громадською організацією "Слідство.Інфо", визначив завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ провести службову перевірку. За результатами службової перевірки ухвалять відповідні рішення", – написав Сирський у Facebook.

Водночас головнокомандувач акцентував на важливому внеску журналістів у боротьбу з російськими окупантами та з корупцією у Збройних силах України.

І додав, що професійна діяльність журналістів користується повагою керівництва ЗСУ та охороняється законодавством України. А ЗСУ засуджують будь-які випадки порушень з боку військових посадових осіб.

Що передувало?

Журналіст Шульгат працював над розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. І з'ясував, що дружина Вітюка Юлія у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири – понад 20 мільйонів гривень.

Згідно з декларацією, офіційно зарплата Вітюка складає 1,8 мільйона гривень на рік. Невдовзі після того як керівник департаменту обійняв нинішню посаду жінка відкрила ФОП, через який отримала 9,4 мільйона гривень прибутку у 2022 році і 13,4 мільйона гривень – у 2023-му.

Після того як розслідування оприлюднили на загал, агенція заявила, що працівник Служби безпеки України, ймовірно, міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту "Слідство.Інфо". Бо так спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив наявність елітного майна Вітюка. 

Розслідування агенції базується на відео з камер спостереження, яке медійники отримали з торгового центру "Дрім", де відбулися події. На відео, зокрема, видно, що в ТЦ в Оболонському районі Києва до їхнього журналіста Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК і намагалися вручити йому повістку. 

Новини за темою: Більшість українців вважають, що рівень мобілізації в Україні "недостатній"

Варто відзначити, що за минулий рік в  Україні зафіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між територіальними центрами комплектування та соцпідтримки й цивільними. Натомість від початку цього року йдеться вже про понад триста таких випадків. 

За словами Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, у 2024 році у подібних конфліктах посадовцю треба зʼясовувати обставини. А реального покарання стосовно працівників військкоматів омбудсман поки не бачить.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень