USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ексміністра охорони здоров'я Степанова заочно заарештували: Деталі справи

Його підозрюють у заволодінні понад 450 млн гривень, коли він керував держпідприємством "Поліграфічний комбінат "Україна"
Максим Степанов
Ексголова МОЗ і ексдиректор ДП "Поліграфкомбінат "Україна" Максим Степанов
Джерело: Кабмін

Колишнього міністра охорони здоров'я України Максима Степанова заочно заарештували. Його підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" на понад 450 мільйонів гривень.

Національне антикорупційне бюро України повідомило, що Вищий антикорупційний суд заарештував підозрюваного ексочільника ДП "Поліграфкомбінат". У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі уточнюють, що заарештували його заочно.

"13 вересня 2023 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід ексдиректору ДП "Поліграфкомбінат", підозрюваному у привласненні та легалізації пів мільярда гривень. Суд погодився з доводами прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", – інформує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Зазначимо, що правоохоронці не називають прізвище підозрюваного. Втім, за даними ЗМІ, йдеться про Максима Степанова, який раніше очолював МОЗ.

Схема розкрадання грошей

За даними НАБУ, у 2013 році тодішній очільник "Поліграфкомбінату", купив на підставних осіб естонську компанію, поставивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через "потрібну" компанію. Потім він організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію.

Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у чотири-шість разів вартістю. За даними слідства, упродовж 2013–2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень. 

"Ексдиректор "Поліграфкомбінату" замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (фактична ринкова вартість – близько 100 тис. доларів) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів. Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора", – розповіли в НАБУ.  

Також колишній директор запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й "донатив" чиновника за його "інтелектуальний внесок".

Однак детективи вжили заходів до ліквідації цієї схеми. Вже на початку 2022 року уряд підтримав ініціативу НАБУ, змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів "інтелектуальної праці" екскерівника "Поліграфкомбінату".

Підозри вручено

21 липня про підозру за цією справою повідомили п'яти людям, зокрема колишньому директору та ексначальнику відділу ДП "Поліграфкомбінат", фізичній особі – пособнику злочину. Також до Естонії скерували документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни: директору та менеджеру підконтрольної компанії.

Дії усіх п'ятьох підозрюваних кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Читайте також:
Так званого главу Так званого главу "ДНР" Пушиліна засуджено до 15 років в'язниці заочно, – Офіс генпрокурора
Суд заочно арештував колишнього нардепа від Суд заочно арештував колишнього нардепа від" ОПЗЖ" Рената Кузьміна. У чому його підозрюють?
ВАКС заочно арештував власника агрохолдингу за підкуп колишнього голови ДФС ВАКС заочно арештував власника агрохолдингу за підкуп колишнього голови ДФС