USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Державна "Центренерго" вперше в історії розпочала експорт електроенергії

Першим зарубіжним покупцем стала Молдова
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Компанія "Центренерго", яка знаходиться в управлінні Фонду державного майна, вперше у своїй історії розпочала експорт електроенергії, інформує пресслужба ФДМУ.

Першим зарубіжним покупцем електроенергії стала Молдова.

У фонді вважають, що експорт надасть можливість "Центренерго" зменшити залежність від ситуації на вітчизняному ринку електроенергії й отримати доступ до ринків ЄС. 

"Компанія працює над розвитком співпраці з європейським енергетичним сектором, щоб збільшити обсяги експорту електроенергії", – йдеться в повідомленні.

Раніше 

Україна відновила експорт електроенергії через профіцит у системі, покупці електроенергії – Словаччина, Польща та Молдова.

До складу "Центренерго" входять Трипільська, Зміївська та Вуглегірська (тимчасово окупована) ТЕС.

Новини за темою: "Укренерго" чекає на перевірку через зупинку експорту електроенергії до Словаччини: Втрати сягають 20 млн гривень на добу

"Центренерго" за підсумками минулого року отримала 7,24 мільярда гривень збитку, що перевищив показник за 2021 рік у понад сім разів.

Безперервні атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України завдали збитків більш ніж на 10 млрд доларів і понад 12 млн осіб залишили без електроенергії або з обмеженим доступом до неї, а також порушили роботу систем водопостачання та опалення в країні.

Збитки електроенергетичного сектора сягнули майже 6,5 млрд доларів. Зокрема, завдані атомним електростанціям збитки становили близько 0,77 млрд доларів.

Читайте також:
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень