USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Данія готова передати F-16 Україні, але за однієї умови

Паралельно Україні потрібно готувати інфраструктуру
F-16
Джерело: відкриті джерела

Данія підтримає передачу винищувачів Україні. Але це відбудеться тільки за підтримки Сполучених Штатів Америки, які виробляють літаки F16, заявив виконувач обов'язків міністра оборони Троельс Лунд Поульсен.

"Хотів би сказати, що не можу собі уявити, щоб ми (Данія, – ред.) не підтримали це. Україні потрібні літаки. Більше ніж будь-коли, якщо вони (українці, – ред.) хочуть виграти свою боротьбу. Це стосується і данських винищувачів F-16", – сказав Поульсен.

Разом з тим кілька днів тому міністр стверджував, що Данія не ухвалила рішення про те, чи передавати данські винищувачі в дар, і це, як і раніше, актуально.

Освоєння українськими пілотами F-16

Пілоти Повітряних сил ЗСУ можуть освоїти західні винищувачі F-16 швидше, ніж очікують країни союзники України, і чотиримісячний термін виглядає реалістичним, для техніків потрібно більше часу. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков, передає "Настоящее время".

Чиновник зазначив, що зараз тривають публічні обговорення, скільки часу потрібно українським пілотам, щоб освоїти F-16.

"Звучить вже всім відомий період: після тестування наших двох пілотів у США вважається, що до 6 місяців буде достатньо. Я оптимістично дивлюся на те, що наші досвідчені пілоти з їхнім бажанням та прагненням, мабуть, полетять швидше", – сказав глава Міноборони.

Резніков уточнив, що йдеться про вільні польоти, з маневром, уночі та в парі.

"Я думаю, за чотири місяці це реалістично. Я так вважаю, бо ми вміємо дивувати", - наголошує міністр.

У цьому контексті він нагадав, що українські військові дуже швидко опановували управління та використання західних зразків озброєння. Приміром, якщо стандартний час підготовки екіпажу системи ППО Patriot становить 10 місяців, українські бійці навчилися за 10 тижнів.

"Тому я впевнений, що пілоти полетять швидше, ніж за шість місяців. Проте не може пілот літати самостійно. Йому потрібні інженери, техніки, обслуговування, зброярі, заправники й таке інше. Це найскладніша техніка. Ось цей курс навчання, він довший ніж чотири місяці... Паралельно потрібно готувати інфраструктуру: потрібно підготувати для цього аеродроми, підготувати укриття, потрібно обслуговувати", – зазначив Резніков.

Українські пілоти вже почали навчання на F-16

Союзники по НАТО вже почали навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Однак коли саме передадуть літаки, невідомо. Про це 15 червня заявив Єнс Столтенберг під час спілкування зі ЗМІ перед засіданням "Рамштайну". Зустріч генсека з журналістами транслювали в ефірі телемарафону.

"По-перше, я вітаю рішення кількох країн-членів альянсу далі підтримувати Україну під час навчання пілотів. І також пізніше ми можемо прийняти рішення щодо надання реактивних літаків 4-го покоління F-16", – сказав генсек.

Він також подякував Данії за те, що вона відіграє керівну роль у забезпеченні цих питань, і готовність навчати українських пілотів.

"Коли конкретно це рішення буде ухвалене, ще не відомо. Але вже ясно, що навчання почалося, і це дає нам змогу тоді надати літаки. Тому що будуть готові пілоти, які можуть ними керувати", – зазначив Столтенберг.

Україна може отримати винищувачі F-16 вже восени, – Politico

Україна навряд чи до осені зможе отримати винищувачі F-16, оскільки країни-союзники наразі заявляють лише про готовність навчати українських пілотів на цих літаках. Про це пише Politico. 

Водночас європейські дипломати не виключають, що передача F-16 відбудеться вже восени.

Видання нагадує, що після кількох місяців українського лобіювання США в п’ятницю, 19 травня, дали дозвіл на навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління. Це викликало очікування, що F-16 незабаром будуть на шляху до України.

Однак на цей час деякі з провідних претендентів на надання американських військових літаків, включаючи Нідерланди, Бельгію та Данію, лише взяли на себе зобов’язання допомогти у підготовці українських пілотів, висловлюючи небажання давати подальші обіцянки.

"Переконаймось, що тепер ми максимально використовуємо навчальні заходи. Що буде для нас у майбутньому – ще належить побачити", – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра.

Що говорять в Україні

Водночас радник міністра оборони Олексія Резнікова Юрій Сак заявив, що "Нідерланди можуть стати першою" країною, яка подарує винищувачі.

Позиція Нідерландів

У Нідерландах наразі використовуються 24 F-16, які "придатні для оперативного розгортання" і "залишатимуться у використанні до середини 2024 року", заявив речник міністерства оборони країни. Після цього, за його словами, вони зможуть стати доступними для іншого призначення, наприклад для продажу.

Нідерланди також мають додаткові 18 F-16, "які більше не використовуються" і "можуть отримати інше призначення". 12 із цих 18 спочатку планувалося передати приватній компанії, але передача була відкладена, зазначив речник.

Позиція США

Сполучені Штати – країна-виробник F-16, мають власний величезний авіаційний флот. З усім тим Вашингтон поки розмірковує над можливістю поставок їх Україні.

"Я не знаю. Я маю на увазі, я думаю, що є кілька можливостей", – заявив міністр ВПС США Френк Кендалл, відповідаючи на питання щодо шансів на передачу Україні F-16.

Позиція інших країн-союзників

Велика Британія була агресивним прихильником створення західної "коаліції для реактивних літаків". Але самій країні не вистачає F-16, щоб віддати частину з них Україні.

Польща в обличчі президента Анджея Дуди заявила, що Варшава не віддасть свої більш сучасні реактивні літаки – країна має парк із 48 F-16 – після того, як уже передала радянські МіГ-29.

Так передадуть нам літаки чи ні?

Європейські дипломати кулуарно говорять, що США могли б спокійніше поставитися до ідеї відправки F-16 в Україну, якщо Київ не досягне значних успіхів у майбутньому наступі або якщо Захід виявиться нездатним забезпечити Україну іншими ключовими потребами та вирішить компенсувати це.

Відповідаючи на запитання, чи реально Україні отримати F-16 до осені, високопоставлений чиновник із питань оборони Центральної Європи заявив: "Я думаю, що так".

Відповідаючи на те саме питання, високопоставлений дипломат зі Східної Європи пожартував: "Чому б і ні?".

Нагадаємо, раніше у Білому домі заявляли, що Сполучені Штати Америки підтримають спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи буде якийсь із цих літаків відправлений безпосередньо зі США в Україну, ще невідомо. 

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги