USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Остаточного рішення, чи відправлять США F-16 безпосередньо в Україну, ще немає, – Салліван

Президент Байден ще не ухвалив остаточного рішення
F-16
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки підтримають спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи буде якийсь із цих літаків відправлений безпосередньо зі США в Україну, ще невідомо. Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в ефірі CNN State of the Union.

"Я думаю, враховуючи кількість F-16, які зараз доступні на складах наших європейських союзників, і той факт, що, виходячи з грошей, наданих Конгресом, існує так багато інших пріоритетів для систем, які можна надати. Однак президент Байден ще не ухвалив остаточного рішення", – сказав Салліван.

США не дозволяють українським пілотам навчатися на F-16 у Європі, – NYT

Днями лунали заяви, що українським пілотам зараз заборонено тренуватися на винищувачах F-16, що належать європейським державам, повідомляє The New York Times з посиланням на неназваного високопосадовця.

Видання пише, що кілька європейських союзників готові передати Україні свої F-16, проте адміністрація Байдена, яка має схвалювати будь-які поставки літаків американського виробництва, як і раніше, не переконана в тому, що Україні потрібні дорогі літаки.

"Скептицизм Вашингтона настільки глибокий, що київським пілотам нині не дозволяється навіть тренуватися на F-16, що належать європейським державам", – зазначає видання з посиланням на високопосадовця, який говорив на умовах анонімності.

Журналісти кажуть, що небажання США дозволити навчання серйозно обмежить передбачувану нову європейську коаліцію, яка допоможе Україні отримати та використовувати F-16 – чи то в поточній війні, чи то для захисту від будь-яких майбутніх агресій з боку Москви.

Новини за темою: Українська зброя проти флоту РФ: Що відомо про підводний безпілотник Toloka

У Вашингтоні високопоставлений американський чиновник сказав, що адміністрація Байдена, як і раніше, не хоче відправляти Україні свої власні F-16, частково тому, що багатомільйонна ціна літака поглине надто велику частину і без того виснаженого котла військового фінансування.

"Натомість, за словами американського чиновника, адміністрацію більше турбує прискорення доставки інших американських озброєнь до України до моменту контрнаступу проти Росії", – йдеться у статті.

Видання з посиланням на чиновника додає, що у будь-якому разі літаки не долетять до поля бою як мінімум протягом кількох місяців.

Раніше

Це не вперше, коли адміністрація Байдена чинить опір вимогам союзників відправити Україні більш потужне та сучасне озброєння. У кожному випадку позиція Сполучених Штатів зрештою змінилася, дозволивши відправити потужні ракетні установки HIMARS, танки Abrams та Patriot.

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні