USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Австралія перша в світі легалізувала використання психоделіків

Водночас клінічні випробування тривають у США, Канаді та Ізраїлі
психоделіки
Джерело: відкриті джерела

Австралія стала першою країною у світі, де легалізували використання психоделіків для лікування деяких психічних захворювань. Закон набув чинності 1 липня, пише BBC.

Тепер в країні уповноважені психіатри можуть призначати психоделіки (клас психоактивних речовин, що змінюють сприйняття і впливають на емоційний стан та багато психічних процесів, – ред.) для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і псилоцибін для лікування депресії, яка не піддавалася іншим методам лікування.

"Австралія є першою країною у світі, яка визнала психоделічні препарати як ліки. Водночас клінічні випробування також тривають у США, Канаді та Ізраїлі. Багато вчених й експертів із психічного здоров’я назвали такий крок кардинальним. Однак інші кажуть, що це було надто поспішно", – пише видання.

Експерти припускають, що все ще існує ризик "бед-трипу", коли людина відчуває неприємні враження під впливом наркотиків. А ще така терапія дороговартісна: австралійські ЗМІ повідомляють, що один курс може коштувати десятки тисяч доларів.

За словами доктора Майка Маскера, дослідника психічного здоров’я з Університету Південної Австралії, використання психоделіків ретельно контролюватимуть, а не діяти за принципом "прийми таблетку і йди геть".

Що передувало?

У лютому Управління медичних товарів Австралії перекласифікувало психоделіки та псилоцибін, щоб їх можна було використовувати в терапевтичних цілях.

Це відомство оголосило психоделічні препарати "відносно безпечними" при використанні в "медично контрольованому середовищі" для пацієнтів "із серйозними психічними захворюваннями". В іншому випадку ці препарати є незаконними в Австралії.

Що в Україні?

До речі, днями президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності легалізації медичного канабісу в Україні. Про це глава держави заявив, виступаючи у Верховній Раді, передавала "Українська правда".

Зеленський зазначив, що Україна має створити найсильнішу в Європі галузь ментальної та фізичної реабілітації і це стосується як будівництва реабілітаційних центрів, так і підготовки відповідних кадрів.

Читайте також:
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри