USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

2022-й був найгіршим роком для світових акцій після фінансової кризи-2008, – FT

Акції американських технологічних титанів Apple та Microsoft впали майже на 30%
акції
Джерело: відкриті джерела

Вчора, 30 грудня, світові акції мали закрити найгірший рік із часів фінансової кризи 2008 року. Це наслідок боротьби Центробанків за стримування інфляції та повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це пише Financial Times.

Зазначається, у році, що минає, індекс MSCI All-World акцій розвинених і ринків, що розвиваються, втратив майже п'яту частину своєї вартості. Біржі від Волл-стріт до Шанхаю та Франкфурта зазнали суттєвих втрат.

Ринки облігацій також пережили активний продаж. Так, прибутковість 10-річних державних облігацій США зросла більш ніж удвічі – приблизно з 1,5% наприкінці минулого року до 3,8%.

Додатковий тиск на багато ринків чинило зростання долара на 9% по відношенню до пів дюжини основних валют. Особливо сильно постраждали країни, що розвиваються, оскільки вони часто беруть кредити в доларах, а ціни на багато ключових імпортних товарів, таких як сира нафта, оцінюються у валюті США.

Безрадісний рік для фінансових ринків настав, коли Центробанки на чолі з Федрезервом Сполучених Штатів Америки збільшили вартість запозичень у спробі контролювати інфляцію.

Зокрема, виробник електрокарів Tesla втратив цього року майже дві третини своєї вартості, а виробник чіпів Nvidia – 50%.

Акції американських технологічних титанів Apple та Microsoft впали майже на 30%, Alphabet – майже 40%, Meta – на 64%.

Фондовий індикатор S&P 500 упав на 19%, а технологічний – Nasdaq Composite – на 33%.

Раніше повідомлялося, що американський підприємець Ілон Маск став першою людиною у світі, яка втратила понад 200 млрд доларів.

Читайте також:
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року