USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

100 тис. гривень на бізнес: В Україні перезапустили програму для малозабезпечених

Непрацюючі громадяни з малозабезпечених сімей можуть отримати кредит на початок чи розвиток власної справи
Гроші
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела
В Україні перезапустили програму, яка передбачає, що громадяни з малозабезпечених сімей, які не працюють, можуть отримати кредит на започаткування або розвиток власної справи. Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

Там зауважили, що Мінсоцполітики працює над тим, аби забезпечити максимально ефективну підтримку родин, які опинились у складних життєвих обставинах. З цією метою у 2023 році відомство перезапустило розроблену раніше програму "Рука допомоги". Вона спрямована на допомогу малозабезпеченим громадянам у відкритті власної справи.

У відомстві розповідають, що програма дає можливість громадянам із малозабезпечених сімей, які не працюють, отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тисячі гривень для відкриття чи розвитку власного бізнесу.

Кошти можна витратити на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

Повернути допомогу можна після закінчення трирічного строку з дати її отримання однією сумою (протягом 30 календарних днів) чи достроково, частинами, відповідно до графіка, погодженого Центром зайнятості.

У міністерстві наголошують, що сума фінансової допомоги, яку треба повернути, зменшується на суму сплачених податків, зборів і єдиного соціального внеску.

Фінансову допомогу не треба повертати, якщо завдяки їй підприємець:

  • сплатив податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
  • у перший рік з дати отримання допомоги за направленням Центру зайнятості працевлаштували щонайменше двох людей із малозабезпечених сімей строком не менш як на два роки.

Як отримати допомогу?

Для цього людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості.

Там треба подати документи до створеної при Центрі зайнятості Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї. А саме:

  • заяву про надання фінансової допомоги;
  • бізнес-план;
  • довідку про несудимість.

Комісія розглядає документи й після засідання надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про ухвалене рішення.

Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів із дати отримання повідомлення.

Раніше ми писали, що підприємці знову можуть реєструвати бізнес на Google-картах. З квітня 2022 року ці функції були заблоковані для українських користувачів з безпекових міркувань.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"