USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Сім областей України заміновані дуже щільно. Вибухнути може і через кілька років, – піротехніки ДСНС розповіли, як йде очищення від "подарунків" рашистів

Територія України заповнена мінами та боєприпасами, що не здетонували при використанні. Фахівці ДСНС лише зараз починають розуміти масштаби забруднення території України. На жаль, з кожним днем війни та кожною новою ракетною атакою кількість вибухонебезпечних предметів збільшується
Розмінування_1
Фахівці ДСНС розміновують небезпечні ділянки у Київській області
Джерело: Ukraine World News

Піротехніки вже сьогодні можуть стверджувати – найбільш забруднені мінами та боєприпасами Донеччина, Херсонщина, Миколаївщина та Харківщина. Менше – Київщина, Чернігівщина та Сумщина. Як проходить процес розмінування, з якими видами вибухонебезпечних предметів стикаються спеціалісти ДСНС та як працюють водолази-піротехніки, UWN розповів заступник начальника відділу організації піротехнічних робіт ДСНС Микола Дідик.

"Мені здається, що у світі з таким ще ніхто не стикався. Так, є досвід Хорватії, є певні африканські країни, але таких масштабів ще не було ніде. Ми тільки зараз починаємо оцінювати і розуміти реальні масштаби забруднення. Але це можна буде зробити вже тільки після повної деокупації, тому говорити, що нас чекає на окупованих зараз територіях, дуже важко", – каже він.

Піротехнік розповів, що ті території, на яких російським військам не вдалося закріпитися, менш забруднені, ті ж, які довгий час перебували в окупації, – більше.

"Якщо говорити про Херсонщину, Миколаївщину, Донецьку область, Харківську, там більші мінні поля, заміновані більші території. Там і протипіхотні міни, протитанкові міни, плюс дуже велика кількість касетних боєприпасів. Тобто реактивних снарядів – вони покривають велику площу. У них є механізм самознищення, за логікою, вони б мали спрацювати через певний період, але вони не спрацьовують і буває таке, що спрацьовують з вповільненням, а це несе додаткову небезпеку. Також дуже багато артилерійських снарядів, мінометні міни – ті, які використовуються артилерією. Тобто повна лінійка. Додатково на Херсонщині після підриву росіянами Каховської ГЕС є загроза того, що боєприпаси і мінні поля будуть вимиті і переміщені. А працювати там можна буде тільки після того, як зійде вода. В першу чергу будуть перевірятися шляхи сполучення, місця перебування людей, населені пункти, об’єкти критичної інфраструктури. Поки що рівень води не дозволяє проводити всі роботи, тому поки ми в очікуванні. Проводимо роз’яснювальну роботу з людьми для того, щоб зменшити ризики", – зазначає фахівець.

Фахівці ДСНС розміновують небезпечні ділянки у Київській області
Джерело: Ukraine World News

Крім того, триває і розмінування Київщини. Загалом з початку повномасштабного вторгнення піротехніки ДСНС лише тут залучалися близько восьми тисяч разів на сухопутні та підводні розмінування, під час яких було знищено більше ніж 78 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів. І в ДСНС кажуть – роботи ще багато, не дивлячись на те, що війська росіян не змогли тут закріпитися, і заміновано не так щільно, як Харківщина чи Донеччина.

Заступник начальника відділу організації піротехнічних робіт ДСНС Микола Дідик
Джерело: Ukraine World News

"На Київщині основні моменти – населені пункти, критична інфраструктура, розмінування вже завершено. Але є ще деякі поля, де ми тільки можемо підозрювати, що там можуть бути боєприпаси. Які ознаки: там були підриви населення чи техніки, або ми знаємо, що там були позиції окупантів і є загроза. І там ще потрібно робити перевірку і вже потім проводити роботи. Тут громадянам краще обмежити відвідування природи. А вже якщо відвідувати, то на тих ділянках, які перевірені або люди знають достеменно, що там не було позицій російських військ, або на південній частині Київської області, яка не була окупована. Але особисто я намагаюсь не відвідувати сумнівні місця навіть біля Києва, хоча я і спеціаліст, але краще не ризикувати, оскільки один раз може бути останнім", – уточнює Микола Дідик.

Крім того, варто обмежити не лише відвідування природи, необхідно пильнувати безпеку і на воді. Так, наприклад, в одному з сіл Макарівського району Київської області піротехніки-водолази лише за чотири години роботи з дна водойми дістали чотири артилерійських снаряди та одну гранату. Ворог, коли відступав, замінував міст біля річки, натягав туди багато вибухонебезпечних предметів, зокрема, це і снаряди, і мінометні міни, намагався його підірвати, але міст залишився цілим, а снаряди розлетілися па акваторії водойми. Для того, щоб очистити водойму, фахівці ДСНС обстежують дно за допомогою надводних та підводних дронів, які і виявляють підозрілі предмети, за якими пірнають водолази-вибухотехніки. Вони, пересвідчившись, що це дійсно небезпечний предмет підіймають його на поверхню, та транспортують для подальшого знищення.

Лише в Київській області розміновано майже 80 тисяч вибухонебезпечних предметів
Джерело: Ukraine World News

"Роботи з розмінування цієї водойми будуть продовжуватися, і згодом вона стане безпечна для відвідування. Проте кожному варто пам’ятати про безпеку і користуватися лише тими водоймами, де є пости рятувальників", – наголошує заступник начальника відділу організації піротехнічних робіт ДСНС.

Новини за темою: Речник ДСНС Олександр Хорунжий: Шашлики зараз точно не на часі. Трошки потерпіть і дайте попрацювати піротехнікам
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську