USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зеленський підписав указ про нові санкції РНБО проти Росії

У списку підсанкційних осіб – соратники Кадирова
Зеленський
Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про нові санкції проти російських громадян і компаній. Про це йдеться в указі глави держави №813/2023 від 7 грудня 2023 року.

Як зазначається в офіційному інтернет-представництві президента, Зеленський ухвалив ввести в дію рішення РНБО від 7 грудня "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Контроль за виконанням рішення, набраним чинності указом, покладається на секретаря РНБО Олексія Данілова.

Також наголошується, що цей указ набирає чинності з дня опублікування. В Офісі президента оприлюднили доповнення із зазначенням фіз- та юросіб, які потрапили під санкції. Обмеження запроваджуються щодо 185 іноземців, переважно громадян РФ. А також до списку потрапила 181 компанія, зареєстрована на території Росії.

До переліку фізосіб зокрема входять Апті Алаудінов та Рамзан Цицулаєв, які є соратниками глави Чечні Кадирова. Так, нагадаємо, що Алаудінов – генерал-майор із Росгвардії, помічник Кадирова по взаємодії із силовими відомствами, командир спецзагону "Ахмат". А Цицулаєв був співробітником інституту МВС РФ, був "повпред глави Чечні в Україні".

Крім того, до списку потрапили заступник прем'єр-міністра Татарстану Мідхат Шагіахметов, гендиректор "Ульянівського автомобільного заводу", Аділь Ширінов та десятки осіб, пов'язаних із поставками електронних компонентів для збройової промисловості Росії, керівники та співзасновники підприємств, пов'язаних з оборонкою та військово-промисловим комплексом країни-агресора.

Обмеження включають блокування активів, обмеження торгових операцій, транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання чи зупинення ліцензій та заборону на участь у приватизації/оренді, заборону передачі технологій та інше.

Новини за темою: США наклали санкції на "гаманці" і оборонні підприємства режиму Лукашенка

Що цьому передувало

23 листопада президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів" про санкції щодо 147 громадян РФ та інших держав, пов'язаних з Росією.

У перший санкційний список потрапили 60 фізичних осіб – це громадян РФ, України, Кіпру, Білорусі, Німеччини, Узбекистану, Австрії, Великої Британії. Обмеження проти них запроваджують на 10 років. До другого санкційного списку потрапили 87 фізичних осіб – громадян РФ. Обмеження передбачають блокування активів, позбавлення державних нагород, анулювання ліцензій, заборону на транзит і торговельні операції на території України, виведення капіталу за кордон, на приватизацію, купівлю землі.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запровадив нові санкції проти юридичних осіб, частина з яких пов'язана з російським олігархом Михайлом Фрідманом. В указі №739/2023 зазначається, що глава держави увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW