USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Нова шкільна програма "Захисту України": Учні тепер вивчатимуть OSINT та керування дронами

МОН пояснює таке рішення прагненням розвивати у підлітків критичне мислення та вміння адаптуватися
учні

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Відтепер школярі вивчатимуть OSINT, керування дронами, інформаційну безпеку, навігацію і психологічну стійкість. Все це входить до проєкту модельної навчальної програми "Захист України" для 10–11 класів середніх шкіл, яку розробили в Міністерстві освіти та науки, повідомляє пресслужба відомства.

У міністерстві розповідають, що програма повинна отримати гриф "Рекомендовано" за результатами експертизи і відповідний наказ до затвердження від МОН. Щодо вчителів, то їх до нової програми готуватиме понад сотня тренерів, яка вже пройшла відповідне навчання.

"Оновлену програму акцентували на практичній підготовці. До програми включили вивчення керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT) та психологічної стійкості. Прагнемо розвивати в підлітків критичне мислення, вміння адаптуватися й реагувати", - пояснив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Що передбачає програма?

Передбачено, що в 10 класі учні будуть вчити основи національної безпеки та оборони України. Крім того, знайомитимуться із принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку. Особливо увагу приділятимуть саме практиці. Наприклад, орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

А програма 11 класу спрямована на розвиток військових технологій, особливості інформаційної безпеки, поглиблення знань з домедичної допомоги. Серед важливого - вивчення методів захисту цивільного населення в кризових умовах, можливостей і способів оборони України.

У МОН додали, що навчальний день проходитиме раз на місяць. Це дозволить краще зануритися в матеріал та ефективніше відпрацьовувати практичні навички. Тож для цього створюють спеціально обладнані осередки. Їх оснастять комп'ютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги.

Крім того, щоб навички в учнів закріплювалися, збираються влаштовувати навчально-польові збори чи тренінги. Не виключають і навчальні екскурсії або ж ігри.

Наповнення кожного навчального модуля, зазначають у відомстві, формували на основі консультацій та обговорень з військовими експертами та десятками  організацій, серед яких - OSINT-агенція "Molfar".

Новини за темою: Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?

Зауважимо, торік Кабінет міністрів схвалив пропозицію МОН щодо перерозподілу 1,74 млрд гривень. Гроші спрямовані на закупівлю засобів навчання та комп’ютерного обладнання для навчальних кабінетів предмета "Захист України". 100 мільйонів з них передбачено на професійний розвиток учителів предмета "Захист України" і 1,64 млрд гривень – на закупівлю обладнання.

А в квітні цього року нардепи підтримали законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі "Захист України"

Читайте також:
За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу
Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей
Світовий банк спрямує на українську освіту 415 мільйонів доларів Світовий банк спрямує на українську освіту 415 мільйонів доларів
У Києві школи без укриттів можуть відправити на дистанційне навчання У Києві школи без укриттів можуть відправити на дистанційне навчання