USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Європі й Північній Америці вже на 90% запланували місця проведення НМТ-2024, – директор ХРЦОЯО

Учні матимуть можливість пройти Національний мультипредметний тест там, де вони хочуть, або там, де зараз проживають
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уже третій рік поспіль абітурієнти складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ) замість довоєнного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Цьогоріч вступна кампанія дещо відрізнятиметься від попередніх. Однак процедура та логістика проведення як в Україні, так і за кордоном лишається незмінною, зауважив на брифінгу щодо "Особливостей проведення НМТ у 2024 році" директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО) Олександр Сидоренко.

За його словами, нині запланували й вже оприлюднили 90% з переліку всіх місць проведення тесту в Європі та Північній Америці.

"Маємо два роки досвіду: жодних проблем в організації проведення НМТ за кордоном для наших дітей, які там перебувають зараз з батьками, не виникало. Усі мали змогу пройти НМТ. Інша річ, що в кожному місті кожної країни, де знаходиться сім'я з дитиною, надати доступ до проведення тестування нереально. Бо це велика координаційна, комунікаційна робота, перемовини, які проводять МОН, МЗС, щоб забезпечити достатню мережу доступу до здачі", – пояснює директор регіонального центру.

Водночас посадовець додає, що ті школярі, які виїхали за межі області свого проживання, але знаходяться на території України, матимуть вибір.

"В учнів буде можливість пройти Національний мультипредметний тест там, де вони хочуть, або там, де вони зараз проживають. Або, якщо захочуть зареєструватися, приміром, на Полтавщині, будь ласка, ми їх готові прийняти", – зазначив Сидоренко.

Чи є різниця між складанням тесту за кордоном і в Україні?

Освітянин також акцентує, що ніяк процедура складання тесту в Україні й за кордоном не відрізняється: ні стосовно проведення, ні змісту тестових завдань, ні логістики. 

А вимоги є абсолютно ідентичними як для України, так і для будь-якої закордонної країни, де відбуватиметься НМТ для українських вступників.

"Для всіх однакова програма, вимоги, єдиний час. Абітурієнт повинен завантажити довідку зі школи про те, що в цьому році закінчує отримання загальної середньої освіти, – це перше. Далі – паспортний документ і заповнити відповідну форму. Повторюю: абсолютно процедура для всіх ідентична. Все що ми робимо в Україні, все точно так робиться і за її межами", – резюмував Сидоренко.

Усе про Національний мультипредметний тест

У 2022 році через війну в Україні Міносвіти скасувало проведення традиційних вступних випробовувань до закладів вищої освіти та ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). Натомість абітурієнти складали Національний мультипредметний тест (НМТ). У 2023 році абітурієнти в Україні також складали Національний мультипредметний тест – воєнну альтернативу ЗНО. 

"Маємо знати, що особливості вступної кампанії того чи іншого року враховуються і визначаються Верховною Радою України ухваленням спеціального закону. Наскільки мені відомо, йде дискусія в комітеті ВР щодо формату Національного мультипредметного тесту. Але я хочу відразу сказати і відійти від всяких маніпуляцій: ЗНО нічого не загрожує. Після нашої перемоги ми відновимо ЗНО", – пояснив в ефірі UWN заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Нагадаємо, цьогоріч основна реєстрація вступників на іспит розпочнеться вже завтра, 14 березня, і триватиме до 11 квітня.

Вступники складатимуть мультипредметний тест з 14 травня до 25 червня під час основної сесії та з 11 до 19 липня – додаткової.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою