USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

НМТ-2024: Як зареєструватися, аби не виникало додаткових питань?

Коли, як реєструватись та всі важливі деталі розповідаємо далі
НМТ-2024
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

14 березня розпочнеться реєстрація для участі в цьогорічному Національному мультипредметному тесті (НМТ). Триватиме вона до 11 квітня включно. Коли, як реєструватись та всі важливі деталі, які треба знати, аби не виникало додаткових питань, розповідаємо далі.

Перший крок – реєстрація на платформі

Щоб зареєструватися для участі у НМТ, потенційному вступникові найперше потрібно буде за допомоги спеціального сервісу, розміщеного на вебсайті УЦОЯО, самостійно створити персональний кабінет.

В цьому кабінеті необхідно буде зазначити особисті дані: реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу).

Важливо! Зауважуйте, що паспортні документи громадян України, термін дії яких закінчився в період дії воєнного стану, залишаються чинними, тож можна зареєструватися за наявною ІD-карткою.

Другий крок – внесення інформації

Далі в кабінеті необхідно буде зазначити:

  • контактну інформацію
  • категорію "випускник поточного року" або "випускник минулих років"

Важливо! Випускник минулих років – особа, яка вже має повну загальну середню освіту, тобто має відповідний документ: свідоцтво про повну загальну середню освіту або атестат. Наприклад, якщо ви навчаєтеся на третьому чи четвертому курсі коледжу, але вже маєте документ про освіту, то вибирайте категорію "випускник минулих років". 

Якщо ж ви навчаєтеся  в школі/гімназії/ліцеї або на першому чи другому курсі коледжу або закладу професійної (професійно-технічної освіти) і лише цього року здобудете повну загальну середню освіту – указуйте категорію "випускник поточного року" і вибирайте з переліку свій заклад освіти. 

  • указати на потребу створення особливих (спеціальних) умов (за потреби)
  • вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір
  • вибрати населений пункт в Україні або за кордоном, де плануєте проходити НМТ, а також мову складання предметів сертифікаційної роботи

Важливо! Якщо ви продовжуєте дистанційно навчатися в українському закладі і саме в ньому здобудете цьогоріч повну загальну середню освіту, під час реєстрації не вибирайте категорії  "у закордонному закладі освіти", натомість з переліку виберіть "у закладі освіти України" і завантажте довідку з місця навчання про здобуття освіти у вітчизняному закладі. 

Під час реєстрації вказують, що навчаються в закордонному закладі освіти, лише ті вступники, які саме в закордонному закладі освіти здобудуть цьогоріч повну загальну середню освіту. 

Третій крок – завантаження сканкопій документів

Відповідно до внесених реєстраційних даних програма автоматично визначає перелік документів для завантаження. Проте слід пам’ятати про обов’язкові документи, без яких неможливо зареєструватися.

Отже, під час реєстрації на НМТ вам точно потрібно завантажити сканкопії та/або фотокопії:

  • паспортного документа або іншого документа, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація для участі у НМТ
  • документа, що підтверджує інформацію про освіту
  • документа, що підтверджує внесену інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП): картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП.

За потреби вступник/вступниця має також додати копії:

  • свідоцтва про зміну імені та/або свідоцтва про шлюб та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних)
  • медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання (для осіб з особливими освітніми потребами)
  • нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою)
  • документа, що підтверджує причину невнесення інформації про РНОКПП (для осіб, які відмовилися від прийняття РНОКПП та мають відповідну відмітку в паспорті, або іноземців, не зареєстрованих в Україні як платники податків).

"В разі ненадання тих чи тих копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступнику/вступниці буде відмовлено в реєстрації", – наголошують у відомстві.

Четвертий крок – надсилання документів та виправлення неточностей

Після внесення інформації та завантаження необхідних документів необхідно надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до Регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

Якщо замість повідомлення про успішну реєстрацію і можливість сформувати сертифікат буде повідомлення про потребу виправити недоліки, необхідно якнайшвидше це зробити. Перелік недоліків буде зазначено в самому повідомленні.

Виправити й повторно надіслати все на перевірку до Регіонального центру можна до 15 квітня.

Також до 15 квітня в персональному кабінеті можна буде вносити зміни щодо навчального предмета на вибір, з якого вступник бажає пройти тестування та населеного пункту в Україні або за кордоном, де вступник перебуватиме в дні проведення НМТ.

Як проходитиме НМТ?

Вступник виконуватиме сертифікаційну роботу НМТ в один день у два етапи, кожен з яких триватиме по 120 хвилин з перервою у 20 хвилин після першого етапу. 

Сертифікаційна робота НМТ міститиме завдання з чотирьох навчальних предметів: обов’язкових – українська мова, математика та історія України і на вибір – українська література або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька, французька) або біологія, або фізика, або хімія, або географія. 

"Зважте на те, що навчальні предмети, які увійшли до обов'язкових, будуть автоматично зазначені в сервісі реєстрації, тож із запропонованого переліку потрібно буде вказати лише один з предметів на вибір. Реєстрація для проходження тестування з меншої або більшої кількості предметів неможлива", – кажуть в УЦОЯО.

Усе про Національний мультипредметний тест

У 2022 році через війну в Україні Міносвіти скасувало проведення традиційних вступних випробовувань до закладів вищої освіти та ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). Натомість абітурієнти складали Національний мультипредметний тест (НМТ). У 2023 році абітурієнти в Україні також складали Національний мультипредметний тест – воєнну альтернативу ЗНО. 

"Станом на сьогодні ми маємо знати, що особливості вступної кампанії того чи іншого року враховуються і визначаються Верховною Радою України прийняттям спеціального закону. Тобто станом на сьогодні, наскільки мені відомо, йде дискусія в комітеті ВР щодо формату Національного мультипредметного тесту. Але я хочу відразу сказати і відійти від всяких маніпуляцій: ЗНО нічого не загрожує. Після нашої перемоги ми відновимо ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання)", – пояснив в ефірі UWN заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Він відзначає, що НМТ – це видозмінене ЗНО з урахуванням безпекових викликів та викликів логістики та фінансових викликів. Тобто це майже те саме ЗНО, але яке проводиться не в паперовому форматі, а в форматі комп’ютерному.

Національний мультипредметний тест (НМТ) – комп’ютерний онлайн-тес, у якому до цього року було два обов’язкові предмети (українська мова й математика), а третій – на вибір (історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика). 

Вже цьогоріч учасникам Національного мультипредметного тесту доведеться проходити іспити з чотирьох навчальних предметів, а не з трьох, як це було торік. Обов'язковими будуть українська мова, математика та історія України. Також учасники зможуть обрати один предмет із тих, які визначають їхнє подальше навчання.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою