USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів

Тепер українські біженці, які хочуть вступати до вишів у Литві, підпорядковуватимуться тим же загальним правилам вступу, що й громадяни Литви
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців у вищих навчальних закладах країни. Про це пише LRT із посиланням на литовське Міністерство освіти. Зміни схвалили на прохання України.

З 2022 року Литва дозволила українцям, які втекли від війни, навчатись у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. Студенти, які раніше вступили до вишів, зможуть закінчити їх без сплати за навчання, зазначає видання.

Починаючи з цього року, українці, які закінчили середню освіту та склали випускні іспити у Литві, підпорядковуватимуться тим же загальним правилам вступу, що й громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця у державних університетах та коледжах. У Міносвіти Литви кажуть, що відповідне рішення ухвалено на прохання України.

"Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і зараз немає необхідності переносити навчання в інше місце", – додали в міністерстві.

Водночас, незважаючи на нове рішення центрального уряду, деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедімінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) – вирішили продовжувати повністю чи частково фінансувати навчання українських студентів.

Українські студенти зараз навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є Вільнюський університет, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж.

У цих закладах навчається близько 1100 українців, із них близько 500 – у Вільнюському університеті. Найпопулярнішими спеціальностями серед українських студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

З лютого 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, литовський уряд пропонує щомісячні гранти у розмірі 300 євро та покриває 60 відсотків вартості навчання на бакалаврських програмах, а решту покривають університети чи коледжі.

Для аспірантів уряд охоплює повну вартість навчання. Міністерство освіти країни виділило понад 11 мільйонів євро на підтримку українських студентів у 2022-2024 роках.

Водночас роботу в Литві з початку повномасштабного вторгнення знайшли 32,4 тис. українців з майже 86 тис. зареєстрованих у Міграційній службі країни. Кількість вакансій з початком сезонних робіт у квітні для громадян України значно зросла.

Читайте також:
Литва виділяє Україні 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів Литва виділяє Україні 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів "Паляниця"
За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу
Литва на кордоні з РФ встановила Литва на кордоні з РФ встановила "зуби дракона"
Від початку великої війни Ірландія прийняла 109 тисяч українських біженців, - премʼєр Гарріс Від початку великої війни Ірландія прийняла 109 тисяч українських біженців, - премʼєр Гарріс