USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЗАЕС негайно має бути повернута під повний контроль України, – резолюція МАГАТЕ

Країни закликають РФ вивести війська зі станції та повернути її під контроль органів України
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Під час 67-ї сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. У ній ідеться, що Запорізька атомна електростанція негайно має перейти під контроль України. Про це повідомляють на сайті Міненерго.

Країни закликали РФ до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС і повернення станції під повний контроль компетентних органів України.

"Ми вдячні нашим партнерам у кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Прийняття України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, що закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України, – доказ того, що цивілізований світ з нами", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Очільник Міненерго також подякував генеральному директору Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелю Гроссі за зусилля, яких докладає агентство для врегулювання ситуації довкола окупованої Запорізької АЕС.

Резолюція на тлі критики

Напередодні організація Грінпіс жорстко пройшлася по МАГАТЕ через нездатність агентства контролювати безпеку на ЗАЕС.

В організації дійшли висновку, що Міжнародне агентство з атомної енергії має надто мало інспекторів на Запорізькій АЕС – лише четверо, за того, що на їхній доступ російські загарбники наклали надто багато обмежень.

У звіті Грінпіс також стверджується, що МАГАТЕ "нездатне виконати вимоги свого мандата", але агентство не готове визнати це публічно. У результаті фіксовані фахівцями агентства порушення росіянами принципів безпеки станції не викриваються.

Ситуація на ЗАЕС

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

 
Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується