USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Грінпіс жорстко пройшовся по МАГАТЕ через нездатність агентства контролювати безпеку на ЗАЕС

На Запорізькій АЕС існує ризик "нормалізації" небезпечної ядерної кризи на станції
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі_2
Джерело: МАГАТЕ

Міжнародні регулюючі органи не можуть належним чином контролювати безпеку на захопленій російськими окупантами українській Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Про це йдеться у звіті організації Greenpeace.

Це критичне досьє Грінпіс було надіслано західним урядам у четвер, 28 вересня.

Фахівці вважають, що таким чином є ризик "нормалізації" небезпечної ядерної кризи на станції.

Група екологічної кампанії дійшла висновку, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має надто мало інспекторів на Запорізькій АЕС – лише четверо, при тому що на їхній доступ російські загарбники наклали надто багато обмежень.

У звіті Грінпіс також стверджується, що МАГАТЕ "нездатне виконати вимоги свого мандата", але агентство не готове визнати це публічно. У результаті фіксовані фахівцями МАГАТЕ порушення росіянами принципів безпеки станції не викриваються.

Ситуація на ЗАЕС

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим холодного зупину. Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Також ми писали, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зафіксували протипіхотні міни на околицях ЗАЕС.
 
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму