USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія

Згідно з рішенням суду, президенти не можуть користуватися імунітетом лише за дії, які здійснюють у приватному порядку
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Сполучених Штатів Америки ухвалив, що колишній президент і нинішній кандидат на пост глави держави Дональд Трамп має частковий імунітет в рамках справи про штурм Капітолія 6 січня 2021 року. Про це повідомляє CNN.

Інші американські ЗМІ зазначають, що це рішення, ймовірно, ще більше затягне судовий процес за звинуваченнями в підриві федеральних виборів, які розглядають проти Трампа.

Суд постановив, що колишні президенти користуються імунітетом за дії, вчинені в межах своїх конституційних повноважень, вони не мають імунітету за дії, що вчиняють приватно.

"Президент не користується імунітетом за свої неофіційні дії, і не все, що робить президент, є офіційним", – заявив голова Верховного суду Джон Робертс.

Новини за темою: Гострі репліки, гучні заяви та обмін образами: У США відбулися перші дебати між Байденом і Трампом

Рішення було ухвалено у зв'язку з апеляцією Трампа на рішення суду нижчої інстанції, який відхилив позов експрезидента про імунітет. Трамп зі свого боку вимагав, щоб Верховний суд підтвердив наявність у нього "абсолютного імунітету" під час його перебування при владі.

Колишній лідер США вже відреагував на рішення суду, назвавши його "великою перемогою для Конституції і демократії".

"Велика перемога для нашої Конституції та демократії. Пишаюся, що я американець", – написав Трамп у своїй соцмережі Truth Social.

Як вже відреагували в США?

Демократи особливо негативно сприйняли рішення суду. Наприклад, лідер більшості в Сенаті Чак Шумер засудив рішення більшості, назвавши його "сумним днем для нашої демократії".

Водночас лідер більшості в Палаті представників Стів Скаліз заявив, що підтримує рішення суду.

"Сьогоднішнім рішенням Верховний суд дійшов висновку, який ми знали завжди: президент не може бути притягнутий до відповідальності за свої офіційні дії. Використання Міністерством юстиції президента Байдена зброї проти президента Трампа є обурливим, неконституційним і має припинитися", – наголосив він.

Новини за темою: Радники Трампа представили план припинення війни РФ в Україні, який стосується мирних переговорів із Москвою

Справа про штурм Капітолія

Як відомо, Федеральний апеляційний суд Сполучених Штатів Америки ухвалив постанову, яка дозволяє притягти до відповідальності колишнього президента країни Дональда Трампа через штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Справа, яку розглядали федеральні судді, стосується позову двох офіцерів поліції Капітолія і близько десятка законодавців-демократів. Останні ще у 2021 році подали проти Трампа позов, звинувативши його в провокуванні насильства під час подій 6 січня 2021 року.

Закон, який фігурує в позові, ухвалили для боротьби з насильством Ку-клукс-клану – руху за вищість білої раси – після Громадянської війни у США. Вказували, що Трамп "вступив у змову" з членами ультраправих груп, які брали участь у штурмі Капітолія.

Адвокати Трампа наполягали, що експрезидент захищений від позову, оскільки мав так званий абсолютний імунітет – звільнення від відповідальності за будь-які дії, вчинені в межах офіційних обов'язків.

Окрім цієї справи нещодавно Трамп був визнаний винним по справі у фальсифікації документів. Колишній глава держави отримав висновок присяжних "винен" за всіма 34 пунктами обвинувачення. Вирок у цій справі буде винесений 11 липня.

Проте повідомлялося, що Республіканська партія, незалежно від рішення суду, висуне Дональда Трампа в президенти Сполучених Штатів Америки.

Читайте також:
Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, "поставлені на межу виживання і злиднів", - директор ТОВ "Краснолиманське" про блокування рахунків
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Україна не готова на компроміс. Єрмак відповів на заяву Трампа про швидке припинення війни Україна не готова на компроміс. Єрмак відповів на заяву Трампа про швидке припинення війни