USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, – Мінекономіки

Стимулюватиме зростання ще й невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили
ціни продукти
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У січні – травні цього року споживча інфляція в Україні дещо сповільнилася, порівняно з минулими роками. Проте це може тривати недовго і найближчими місяцями вона зросте, йдеться в огляді Міністерства економіки.

У відомстві кажуть, що споживча інфляція за вказаний період становила 2%, а річна інфляція у травні – 3,3% і є нижче за цільовий діапазон Національного банку (5% ± 1 в. п.).

"Така "млявість" цін стала відображенням змін у структурі економіки під час війни – пригнічений споживчий попит не покривав поступове відновлення внутрішньої пропозиції, у тому числі коштом високого врожаю 2023 року та імпорту. А це й забезпечило насиченість ринку за умови збереження обмежених можливостей експорту", – зазначено в огляді.

Наприклад, у травні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої мали вищі темпи, ніж споживчі ціни в цілому – 0,9% та 0,6%. Такий стан речей у Мінекономіки називають типовим для вітчизняного ринку.

Однак усе сильніше відчувається тиск з боку витратних чинників, зокрема через:

  • вимушену затратну адаптацію бізнесу до роботи в умовах обмеженого електропостачання;
  • подорожчання логістики;
  • підвищення закупівельних цін на сировину;
  • вищі витрати на утримання персоналу, у тому числі на забезпечення безпеки праці тощо.

Тож все це у результаті й відобразилося як на прискореному зростанні цін на товари з вищою доданою вартістю, так і на подорожчанні послуг.

"Прогнозується, що й надалі переважатиме вплив чинників інфляційного характеру. А внутрішні ціни й далі залежатимуть як від світового тренду, так і від вагомої внутрішньої собівартості продукції, на яку вплинули руйнації значної частини інфраструктурних об’єктів та потреби в подальшій відбудові пошкоджених енергетичних об’єктів. А стимулюватиме зростання цін ще й невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили", – допускають у відомстві.

Новини за темою: Якими будуть ціни, зарплати та чого чекати від економіки в Україні – уряд дав прогноз на три роки

До речі, ще взимку в Мінекономіки очікували, що зростання експорту у 2024 році зумовить зменшення тиску надлишку деякої продукції на вітчизняному ринку. А подальше збільшення споживання населення дасть змогу виробникам частково компенсувати через ціни збитки та високі витрати, спричинені війною. Також говорили й про те, що в разі відсутності форс-мажору, динаміка цін залишатиметься на рівні невисокої "млявої" інфляції.

Читайте також:
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ
Хліб в Україні значно здорожчає Хліб в Україні значно здорожчає
Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн