USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Гострі репліки, гучні заяви та обмін образами: У США відбулися перші дебати між Байденом і Трампом

Наводимо основні тези політиків, які лунали під час дебатів
Трамп і Байден
Трамп і Байден під час дебатів. 27 червня 2024 р.
Джерело: The Washington Post

У Сполучених Штатах Америки відбулися перші дебати перед виборами президента між чинним очільником країни Джо Байденом і ексглавою США Дональдом Трампом. Дебати загалом були емоційними з різкими репліками та супроводжувалися численними образами й глузуваннями між обома суперниками, пише Washington Post.

Як вказує видання, приміром, Байден іноді помітно затинався, вимовляючи свої репліки тонким голосом. Також бурмотав слова і час від часу був збентеженим. Така поведінка президента США викликала занепокоєння демократів, які стурбовані його віком і фізичною формою.

Однак Трамп, навпаки, намагався продемонструвати менш гучний і зухвалий виступ. До того ж будував чимало своїх реплік на неправдивій інформації, яку модератори дебатів (проводив канал CNN, – ред.) не заперечували.

Найгостріші репліки Байдена й Трампа

Водночас журналісти додають, що в найгостріших розмовах під час виступу Байден звинуватив Трампа в "моралі кота з провулка" за нібито "секс із порнозіркою", посилаючись на звинувачення, які Трамп досі заперечує, що були частиною його недавнього кримінального процесу в Нью-Йорку. 

Натомість Байден назвав Трампа "засудженим злочинцем" і "таким скиглієм", а також засудив опонента за його відмову засудити тих, хто вчинив насильство під час смертоносної атаки на Капітолій США 6 січня 2021 року.

До того ж Трамп назвав дії Байдена "абсолютно злочинними" і наполягав, що Байден "отримує гроші від Китаю" і є "маньчжурським кандидатом". Однак ніяких доказів сказаному не навів.

Також Трамп назвав каденцію Байдена "найгіршим президентством в історії США". А Байден Трампа – "лохом" і "невдахою", мовляв, той сам називав такими самими словами американців, які загинули на війні. Хоча Трамп це заперечував.

Щодо зовнішньої політики, обидва кандидати на пост президента представили різко протилежні бачення війн в Україні та Газі, конфліктів, у яких американська зброя відіграє величезну та дедалі суперечливішу роль.

Наголошуючи на поширенні конфліктів за останні роки, Трамп подивився на Байдена і сказав, що "весь світ вибухає під ним".

На що Байден просто пожартував, що "ніколи в житті не чув стільки дурниці". А також припустив, що Трамп вийде з НАТО і дозволить диктатору Путіну вчиняти по-своєму з Україною.

Натомість Трамп звинуватив Байдена у війні в Україні, заявивши, що мільярди доларів фінансування платників податків, які йдуть на цей конфлікт, непотрібні.

"Це багато грошей. Гроші, які ми витрачаємо на цю війну, і ми не повинні витрачати. Цього ніколи не повинно було статися", – сказав політик.

Разом з тим Трамп уникав повторних запитань про те, чи прийме він результати виборів 2024 року, якщо всі юридичні оскарження будуть вичерпані: "абсолютно, якщо це чесні, законні та хороші вибори".

Рейтинг кандидатів після дебатів

Медіа та аналітики вже зробили перші реакції після закінчення червневих дебатів. Експерти кажуть, що загалом Байден зазнав поразки в цьому "двобої". Оскільки іноді плутався у відповідях.

До того ж після дебатів рейтинг прихильності до Байдена дещо впав і становить, за деякими опитуваннями до 37% чи 34%. Натомість прихильність до Трампа зросла – до 45–46%.

Також канал СNN, який і проводив дебати, запустив опитування після дебатів Трампа та Байдена про те, хто з кандидатів, на думку людей, переміг. Результати були такі: Джо Байден – 33%, Дональд Трамп – 67%. Тож після дебатів демократи заговорили про заміну свого кандидата, себто Байдена.

Слід нагадати, що результати грудневого опитування газети NYT та Сієнського коледжу свідчили про те, що в політиків майже однакові відсотки підтримки. Але важливо було те, що Трамп випереджав Байдена у п'яти з шести ключових штатів.

А президентські вибори в США заплановані на осінь 2024 року. Попереду ще один раунд дебатів, які планують на 10 вересня. Тож прогнози та цифри ще можуть змінитися.

Читайте також:
Байден може вийти з президентських перегонів, якщо на це вплине його найближче оточення, – ЗМІ Байден може вийти з президентських перегонів, якщо на це вплине його найближче оточення, – ЗМІ
Байден не збирається зніматися з президентських перегонів, попри результати дебатів проти Трампа Байден не збирається зніматися з президентських перегонів, попри результати дебатів проти Трампа
Україна не виграє війну з РФ. Заяви Трампа під час дебатів з Байденом Україна не виграє війну з РФ. Заяви Трампа під час дебатів з Байденом
Сьогодні у США проведуть перший раунд дебатів між Байденом і Трампом Сьогодні у США проведуть перший раунд дебатів між Байденом і Трампом