USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Напад у Капітолії: У США засудили ексчиновника Держдепу

Прокуратура рекомендувала засудити Кляйна, якого обвинуватили в порушенні 53 пунктів, до 10 років ув’язнення
Капітолій
Сотні людей прорвалися через поліційний кордон у будівлю Капітолія. 6 січня 2021 року, США
Джерело: AP photo

У Сполучених Штатах Америки до майже 6 років ув’язнення засудили ветерана Корпусу морської піхоти Федеріко Кляйна, який за часів президента Дональда Трампа працював у Державному департаменті. Суд визнав його винним у нападі на поліціянтів під час заворушень у Капітолії 6 січня 2021 року, повідомляє Associated Press.

За даними видання, прокурори заявили, що Кляйн напав на поліцейських, коли намагався увійти в Капітолій і перешкодити Конгресу засвідчити перемогу Джо Байдена на президентських виборах.

"Кляйна могло мотивувати бажання зберегти свою посаду. За призначенням Трампа він працював в офісі Держдепу в справах Бразилії та Південного конусу з 2017 року, поки не залишив цю посаду 19 січня 2021 року, за день до інавгурації Байдена. Як службовець федерального уряду, Кляйн користувався довірою американського народу та захищав закон. Він порушив цю довіру 6 січня, коли напав на ту саму країну, за роботу в якій йому платили", - припускають прокурори.

Сам колишній морський піхотинець і чиновник Держдепу відмовився давати свідчення в суді. Його адвокат звинуватив прокуратуру в перебільшенні ролі свого підзахисного в заворушеннях. На думку захисту, прокуратура це зробила через політичні зв’язки Кляйна з адміністрацією Трампа.

"Пана Кляйна слід засудити за його фактичну роль у подіях дня, а не за більш кричущу поведінку інших осіб", - зазначив адвокат.

Прокуратура рекомендувала засудити Кляйна, якого обвинуватили в порушенні 53 пунктів, до 10 років ув’язнення. Натомість суддя визнав колишнього чиновника винним за 12 пунктами, включно з 6 звинуваченнями у нападі, і засудив до 5 років і 10 місяців ув’язнення. Також суд зобов’язав Кляйна сплатити штраф у розмірі 3000 доларів та компенсацію у розмірі 2000 доларів.

Загалом у заворушеннях в Капітолії звинуватили вже близько 1 тис. 200 людей. 

Що сталося в Капітолії?

6 січня 2021 року сотні людей прорвалися через поліційний кордон у будівлю Капітолія у Вашингтоні, де американський парламент мав затвердити результати виборів президента США. Засідання Сенату тимчасово перервали, а в Конгресі оголосили локдаун. Проте конгресмени пізніше зібралися на засідання й оголосили Байдена переможцем виборів.

Відомо, що внаслідок штурму загинули п'ятеро людей, серед яких четверо мітингарів та один поліціянт, були й поранені серед протестувальників і правоохоронців.

Події 6 січня стали приводом для оголошення Трампу імпічменту. Палата представників звинуватила тоді ще президента в "підбурюванні до повстання" й 13 січня проголосувала за цією статтею імпічменту.

Трамп став єдиним президентом США, якому імпічмент оголосили вдруге. А Сенат не знайшов достатньо голосів для того, щоб засудити Трампа.

Новини за темою: Трамп може бути частково причетний до провалу оборони Ізраїлю, – ЗМІ

Відзначимо, мільярдер Дональд Трамп, перебуваючи на посаді президента Сполучених Штатів Америки, ділився з австралійським мільярдером Ентоні Праттом конфіденційною інформацією щодо своїх розмов з лідерами інших держав, у тому числі з главою України Володимиром Зеленським. Про це пише The New York Times.

У розпорядженні видання опинились записи, на яких австралієць розповідає про свої бесіди з Трампом під час перебування того у Білому домі. Зокрема Пратт згадує, як експрезидент США ділився з ним подробицями телефонних розмов з лідерами інших держав.

Новини за темою: Трампа визнали винним у шахрайстві, – Reuters

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg