USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Росії на полігонах для новобранців виявили "тортурні ями". Деякі призовники загинули прямо у них, – розслідування

На цей час відомо про такі ями на полігонах в Оренбурзькій та Волгоградській областях
Мобілізація Росія
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

На території російських військових полігонів є тортурні ями для новобранців. Про це повідомляє видання "Важные истории", журналісти якого провели власне розслідування.

Ці ями розташовані на полігонах ЗС РФ "Прудбой" та "Тоцький" у Волгоградській і Оренбурзькій областях.

Для чого ці ями

Вони, за словами солдат, з якими спілкувались журналісти, вириті для добровольців, що порушують правила перебування на полігоні – вживають алкоголь, влаштовують бійки і так далі. 

Однак, за словами російського бійця, що побував у ямі, туди відправляють навіть тих, хто обурюється, коли керівництво полігону "віджимає" у добровольців мобільні телефони та цінні особисті речі. 

Новини за темою: Росія терміново перекинула на фронт новосформовану армію, – британська розвідка

Тож порушників спочатку сильно б'ють, а потім на кілька днів чи тижнів відправляють у яму, яка вирита глибиною три метри і розміром 2х2,5 метра. При цьому їсти приносять раз на день, а медичної допомоги не надають взагалі.

Смертельні ями

Дехто, за словами очевидців, з таких ям не виходить взагалі, бо гинуть прямо у них. Так, на одному з полігонів новобранцю у ямі стало погано і він помер. 

На іншому полігоні – "Прудбої" через дощ на двох рядових, яких помістили у яму через брудний комірець і неохайну зачіску, звалився навіс з палок і землі. Один з них загинув, інший був комісований по психіатричній статті.

"Все нове – це добре забуте старе. 1998 року армія була зовсім іншою: тоді існувала "дідівщина", моторошне свавілля. Голі люди, які бігають плацом, підвішені на флагштоки солдати – це норма для того часу. Зараз це системне свавілля повертається. Війна вносить корективи. Люди, які керують цими добровольцями та мобілізованими, – це люди, які пройшли війну, повернулися з ПТСР. І помітна лояльність до свавілля з боку структур, які мають з цим свавіллям боротися. Якщо до початку повномасштабного вторгнення історія про те, що когось посадили в яму без їжі та води, могла створити величезний галас і закінчитись показовими відставками, то зараз це не привертає особливої уваги, а отже, це не заборонено, за це нікого не покарають", – йдеться у публікації.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується