USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польських прикордонників обстріляли з території Білорусі

Прикордонники залишилися живими
кордон Польща Білорусь
Польща укріплює кордон з Білоруссю
Джерело: відкриті джерела

У польській прикордонній службі заявили, що кілька днів тому з білоруського боку в них вперше стріляли та поцілили в машину. Про це повідомляє польський медіаресурс RMF 24.

Зазначено, що під обстріл потрапила автівка з польськими прикордонниками, зокрема серед них були двоє офіцерів. Поки не відомо, хто і з чого стріляв, але зафіксовано "обʼєкт", який з великою силою ударив машину.

Про цю подію депутатам Сейму розповів керівник прикордонної служби.

За словами полковника прикордонної служби Аркадіуша Тивонюка, швидкість і кінетична енергія були значними.

"Не знаю, чи стріляли з пневматичної зброї, але в будь-якому випадку він пройшов через бічне вікно транспортного засобу, вилетів з іншого боку і пройшов через інше вікно. Наголошую, що в транспортному засобі перебували двоє офіцерів, що також загрожувало їхньому життю та здоров'ю", – заявив Тивонюк.

Прикордонники залишилися живими.

Польсько-білоруські відносини на кордоні

Через "напругу у відносинах із Білоруссю" Польща почала закривати КПП на кордоні з РБ. Зокрема, рух на КПП у Бобровниках було зупинено 10 лютого опівдні.

Тоді на кордоні Польщі та Білорусі залишились відкритими лише два КПП з шести наявних.

У Міністерстві закордонних справ РБ тоді заявили рішучий протест тимчасовому повіреному у справах Польщі в Білорусі Мартіну Войтяховському через зупинку роботи пункту пропуску "Бобровники – Берестовиця". Зокрема в МЗС Білорусі вказали польському дипломату "на категоричну неприйнятність цього кроку, що загострює і без того вкрай складну ситуацію на білорусько-польському кордоні та порушує права тисяч громадян Білорусі, Польщі та багатьох інших країн". 

Втім, Польщу це не зупинило. Там відразу допустили подальше закриття пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю.

"Ми не виключаємо закриття інших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю. Причина закриття прикордонного переходу в Бобровниках – зростання напруги у відносинах з Білоруссю", – заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Причиною цього, зазначив він, є те, що "Білорусь грає так, як грає Кремль", і така поведінка "стає все більш небезпечною для нас, для України та Європи".

Реакція Білорусі тут не забарилася і вже 20 лютого стало відомо, що Білорусь вирішила вигнати з території країни трьох польських дипломатів. Йдеться про офіцера польської прикордонної служби, а також про двох консулів з посольства у Гродно.

У відповідь польська влада прийняла рішення вислати білоруського аташе з питань оборони у Польщі. Про це повідомили в МЗС країни, передає агентство PAP.

До речі

Минулого року Польща добудувала стіну на кордоні з Білоруссю, і тепер країни розділяє 187-кілометровий паркан. Висота побудованої "стіни" – 5,5 м. Огородження зроблено зі сталевих панелей висотою 4,5 м із колючим дротом нагорі. Тож тепер нелегальний в'їзд до Польщі неможливий.


Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України