USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В МЗС України готують офіційні кроки, що доведуть незаконне перебування Росії в Радбезі ООН, – Кулеба

Країна буде йти виключно шляхом міжнародного права, наголошує очільник МЗС
кулеба МЗС
Джерело: відкриті джерела

Київ на даний момент готується до офіційних кроків, які доведуть, що Росія незаконно перебуває в Раді Безпеки ООН. Про це в ході онлайн-брифінгу повідомив очільник МЗС України  Дмитро Кулеба.

Він наголосив, що сусідня країна не має достатніх юридичних підстав для перебування в Радбезі Організації Об'єднаних Націй.

"Росія займає місце постійного члена Ради Безпеки ООН без належних юридичних підстав для цього і внаслідок, відверто скажемо, шахрайської схеми, яка відбулася 31 рік тому. Україна зараз готується до офіційних кроків, які доведуть незаконне перебування Росії у Радбезі ООН і запустять політичний процес, який має привести до позбавлення її цього місця", – зазначив міністр.

"Міжнародне право, а не інтриги й махінації на догоду Росії – ось на чому стоятиме Україна", – додав Кулеба, зазначивши, що це буде вкрай непросто. Однак, за його словами, настав час "відвертої аргументованої розмови про узурпацію Росією місця в Радбезі ООН і Організації Об'єднаних Націй у цілому".

Яким може бути механізм виключення Росії з Радбезу ООН

Варто зазначити, що на сьогоднішній день у Статуті ООН не передбачено можливості позбавлення країни постійного членства у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Для виключення країни з ООН потрібна згода двох третин членів Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй та одностайне схвалення цього рішення Радою Безпеки.

В той же час члени Гельсінської комісії Конгресу США внесли до Конгресу резолюцію із закликом до адміністрації Джо Байдена ініціювати процес виключення Росії із Ради Безпеки ООН. У тексті резолюції, як пише видання Foreign Policy, йдеться про "кричущі порушення" Росією Статуту Організації Об'єднаних Націй. Серед них – незаконна анексія території України, злочини проти цивільного населення, ядерні загрози та інші дії, що ставлять під сумнів право Росії на постійне членство у Раді Безпеки.

Видання зазначає, що таки резолюції не є обов’язковими для виконання. Однак це, на думку авторів публікації, яскраво відображає настрої в Конгресі та Білому домі, де обговорюється питання щодо обмеження впливу Росії в ООН.

Члени Гельсінської комісії Конгресу США подібною резолюцією намагаються запустити процес оскарження статусу Росії як законного спадкоємця Радянського Союзу в ООН. А Україна, будучи однією з держав – засновниць Організації Об'єднаних Націй, єдина країна, на відміну від Росії і Білорусі, не порушила Статут ООН. І тому, на думку авторів резолюції, може заявити про своє право на місце в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй як єдина з цих трьох держав – спадкоємців СРСР і надати своєму представнику повноваження як члена Ради Безпеки.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Радбезу Організації Об'єднаних Націй 23 листопада, закликав позбавити права вето Росії у Радбезі ООН. За його словами, одне крісло в Раді Безпеки ООН "досі окуповане".

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time