USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна вперше завантажила американське ядерне паливо до радянського реактора ВВЕР-440

"Енергоатом" став першою у світі енергогенеруючою компанією з радянськими реакторами, якій вдалася диверсифікація ядерного палива
ядерне
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна вперше здійснила завантаження ядерного палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 одного зі своїх блоків АЕС. Тобто "Енергоатом" став першою у світі енергогенеруючою компанією, яка експлуатує реактори радянського дизайну, яка реалізувала проєкт з диверсифікації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440, інформує "Інтерфакс-Україна".

Так, завантаження палива відбулося за участю міністра енергетики України Германа Глущенка, президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, президента Westinghouse Патріка Фрагмана та посла Швеції в Україні Мартіна Оберга.

Президент НАЕК розповів, що планувалось, що проєкт початку експлуатації палива Westinghouse запустять у 2025 році, але після початку повномасштабної російської агресії вдалося суттєво скоротити терміни виробництва цього палива у Швеції.

"Фактично відмовилися від російського ядерного палива, у нас на ці блоки (ВВЕР-440, - ред.) не було свіжої партії. Зараз це питання вирішили", - додав Котін.

І зауважив: наразі американське паливо працюватиме в активній зоні реактора з російським, з подальшим його повним заміщенням.

Нині в Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які до останнього часу не мали альтернативи російському паливу.

Раніше

Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, адже в країни є надзвичайний потенціал для розвитку своєї атомної галузі, зокрема в урановидобувній, а також будівництві малих модульних реакторів. Про це навесні говорив міністр енергетики Герман Галущенко на засіданні Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України.

Очільник Міненерго акцентував на ключовій ролі атомної галузі у проходженні "надскладного опалювального сезону-2022/2023".

"Перше і головне – це ЗАЕС, коли вона буде звільнена, матимемо величезний виклик – якнайшвидше доєднати станцію до української енергосистеми. Тому на нас чекає величезна робота", – зазначав Галущенко.

Новини за темою: Україна і Польща з'єднали енергосистеми додатковою лінією електропередачі

Нагадаємо, раніше Галущенко повідомляв про те, що Україна готує енергосистему до наступного опалювального сезону з урахуванням можливих військових загроз. Наразі формується запас обладнання, яке може знадобитися для відновлення об’єктів після подальших атак ворога.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен