USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Польським прикордонникам дали дозвіл застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю

Законопроєкт ще потребує підпису президента
польський кордон
Польсько-білоруський кордон. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Напередодні 26 липня сейм Польщі ухвалив законопроєкт, що дозволяє службам безпеки застосування зброї проти мігрантів на кордоні з Білоруссю. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зокрема документом передбачено застосування зброї або засобів прямого примусу солдатом або офіцером, який захищає кордон, для відбиття прямого нападу на життя, здоровʼя або свободу цього солдата або іншої особи.

"Законопроєкт ще потребує підпису президента. Його представили після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за словами заступника міністра внутрішніх справ Польщі Мацея Дущика, 13 офіцерів прикордонної служби постраждали від нападів мігрантів з початку кризи три роки тому.

Тож, говорить посадовець, офіцери будуть звільнені від кримінальної відповідальності, якщо вони використають зброю у відповідь на прямий напад, щоб захистити життя своїх колег.

Водночас зазначається, що активісти й правозахисники вже занепокоїлися цим ухваленням. І стверджують, що рішення може порушувати права людини. Мовляв, поліція, прикордонники і солдати отримають надзвичайні повноваження.

Новини за темою: У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені

Обстановка з нелегальними мігрантами

Варто нагадати, що польські прикордонники та військові за останні пів року "понад тисячу разів" застосовували вогнепальну зброю для відлякування нелегальних мігрантів. Останні намагалися силою через загорожу проникнути до Польщі. Наприклад, лише за травень таких інцидентів було 770.

А після кількох випадків з пораненням військових і прикордонників уряд країни вирішив направити на кордон з Білоруссю додаткові сили.

У червні польский сейм ухвалив постанову про створення буферної зони на кордоні з Білоруссю. Ідея полягає в тому, щоб ускладнити переправу нелегальних мігрантів через польсько-білоруський кордон і створити кращі умови як для Прикордонної служби, так і для військових і поліції. Буферна зона становитиме кілька десятків кілометрів та 200 метрів углиб.

До того ж у Варшаві розглядають можливість закриття прикордонних переходів із Білоруссю через потік нелегальних мігрантів.

Читайте також:
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС
У польському селі знайшли 50 різних джерел радіоактивних відходів У польському селі знайшли 50 різних джерел радіоактивних відходів
Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює питання Волинської трагедії, – Туск Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює питання Волинської трагедії, – Туск
У Польщі шукають невідомий БпЛА, який впав під час масованої атаки на Україну У Польщі шукають невідомий БпЛА, який впав під час масованої атаки на Україну