USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, – Галущенко

За словами міністра, головна ціль – звільнити ЗАЕС і доєднати станцію до української енергосистеми
Герман Галущенко

Герман Галущенко

Джерело: відкриті джерела

Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, адже в країни є надзвичайний потенціал для розвитку своєї атомної галузі, зокрема в урановидобувній, а також будівництві малих модульних реакторів. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко на засіданні Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України.

Очільник Міненерго акцентував на ключовій ролі атомної галузі у проходженні "надскладного опалювального сезону-2022/2023".

"Перше і головне – це ЗАЕС. Коли вона буде звільнена, матимемо величезний виклик – якнайшвидше доєднати станцію до української енергосистеми. Тому на нас чекає величезна робота", – зазначив Галущенко.

І додав про важливість роботи в напрямку налагодження виробництва ядерного палива, а саме почати виготовляти паливо для реактора ВВЕР-440 і "знищити монополію "Росатому" в Європі".

"Активно працюємо над запровадженням санкцій проти росіян в атомній галузі, але найшвидше санкції будуть рухатись, коли Україна зможе замістити виробництво тієї продукції, яка вироблялася тільки РФ", – прокоментував міністр.

Засідання Міненерго, 19 травня 2023 р.
Джерело: Міністерство енергетики

За словами Галущенка, Україна відіграє значну роль серед держав, в яких існує атомна енергетика, а українські атомники мають високу кваліфікацію і цінуються в усьому світі. Серед довгострокових завдань галузі – будівництво нових ядерних блоків, нових атомних станцій та малих модульних реакторів.

Новини за темою: Україна і Польща з'єднали енергосистеми додатковою лінією електропередачі

"Питання заміщення Росії на ринку урану теж є пріорітетним. На сьогодні, на жаль, вони мають близько 40% цього ринку і співпрацюють з багатьма країнами. Наше завдання – так само викинути їх звідти", - резюмував очільник Міненерго.

Нагадаємо, раніше Галущенко повідомляв про те, що Україна готує енергосистему до наступного опалювального сезону з урахуванням можливих військових загроз. Наразі формується запас обладнання, яке може знадобитися для відновлення об’єктів після подальших атак ворога.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW