USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Україна піднялася у рейтингу найкращих армій світу

Минулого року країна посідала 22 місце
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Україна через повномасштабну війну піднялась у рейтингу найкращих армій світу 2023 року. Про це свідчить індекс сили (PowerIndex) сайту Global Firepower, який щорічно складає рейтинг кращих армій світу. Всього оцінюються 145 країн.

Якщо минулого року українська армія посідала 22 місце, то цього року вона піднялась на 15 місце. У 2023 році індекс сили України становить 0,2516. Її "сусідами" стали Єгипет (14 місце) і Австралія (16 місце).

"Оскільки Україна продовжує захищатися від Росії, вона підвищила свій індекс за поточний рік завдяки фінансовій та матеріальній підтримці Заходу та впровадженню нових ключових категорій, які сприяють загальному положенню в списку", – пояснили в організації.

Як вираховується індекс сили (PowerIndex)

Для того, щоб вирахувати PowerIndex, сайт використовує понад 60 окремих факторів кожної країни з категоріями, починаючи від кількості військових частин і фінансового стану до матеріально-технічних можливостей і географії. 

У Global Firepower зазначають, що "ідеальною" оцінкою вважається 0,0000. Однак на сьогодні жодній країні не вдалося досягнути цього показника. Навіть армія США, яка знаходиться на 1 місці, має індекс сили 0,712.

Які країни потрапили в десятку кращих

Варто зазначити, що Росія знаходиться на 2 місці в рейтингу. Однак укладачі рейтингу констатують, що війна в Україні продемонструвала обмеження російського військового потенціалу.

"Російсько-українська війна, що триває, продемонструвала ключові обмеження російського військового потенціалу, попри її кількісну живу силу та матеріальну перевагу над сусідньою Україною, проливаючи світло на питання готовності, керівництва, навчання та постачання", – йдеться у коментарі Global Firepower.

Загалом, десятка лідерів виглядає так:

1. США

2. Росія

3. Китай

4. Індія

5. Велика Британія

6. Південна Корея

7. Пакистан

8. Японія

9. Франція

10. Італія.

Нагадаємо, Україна створила спрощений аналог системи управління військами, на яку США витратили роки та мільярди доларів. А війська РФ втратили більше техніки та зброї, ніж мали на момент вторгнення.

Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя