USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя

Серце Азовсталі_1
Джерело: Серце Азовсталі

Повномасштабна війна з Росією триває, йдуть запеклі бої на всіх ділянках фронту та вже зараз гостро стоїть питання реінтеграції ветеранів, тих хто не може продовжувати службу та був комісований за станом здоров'я. Це питання, які насамперед хвилюють самих військових: "А що я буду робити, коли закінчиться війна? Чи буде для мене місце серед цивільних? Чи зможу я заробити собі на життя?" До того ж вже сьогодні військові після полону та поранень шукають свою нішу. І вже зараз ми маємо знати, як саме буде відбуватися повернення ветеранів до цивільного життя. Чи все ж таки правильно перебудовувати цивільне життя під потреби ветеранів? 

Держава розробляє програми реінтеграції ветеранів, які включатимуть і відновлення здоров'я, і навчання, і працевлаштування. Бізнес та громадські організації реагують на ці виклики швидше – в ряді компаній вже розробили та активно впроваджують програми підтримки ветеранів. Про те, як розробляються та працюють такі програми, з якими перепонами стикаються їх розробники та досвід ветерана, який пройшов полон, відновився та отримав нову професію, – у нашому матеріалі. 

"Серце Азовсталі"

"Реінтеграція ветеранів – питання системне, тут необхідне партнерство держави, бізнесу, громадянського суспільства. Починати діяти треба вже зараз, допоки бізнеси не напрацюють власний досвід, жодна теорія не ляже на практику. Україна приречена бути ветераноцентричною. Ветераноцентричність – це майбутнє ядро, якщо ми дивимося на них не як на людей, які повернулися, а як на ядро майбутнього, то значно простіше вибудовувати всі процеси, в тому числі і для бізнесу, і для громад", – зазначила членкиня наглядової ради ГО "Серце Азовсталі" Наталія Ємченко. 

І "Серце Азовсталі" активно напрацьовує та впроваджує програми для захисників Маріуполя, які пройшли полон та отримали важкі поранення, починаючи від медичної допомоги і завершуючи забезпеченням житлом. 

"Наша програма повернення воїна після полона включає все. Що відбувається з воїном, коли він повертається після полону, він починає повертатися до реальності. В полоні дезінформацією та спрямованною пропагандою намагаються зламати людину. І коли повертаються, окрім психологічного та медичного обстеження вони починають споживати інформацію, тому перше, що  ми надаємо, – це засоби зв'язку. А друга важлива штука – це документи, юридична частина – це також шлях. Також у нас велика програма по здоров'ю – це і фізична, і психологічна реабілітація", – розповідає Наталія Ємченко. 

Крім того, "Серце Азовсталі" багато працює з родинами полонених, коли воїн повертається з неволі, важливо, щоб його родина була в ресурсі, тоді, повернувшись з полону, воїн отримає підтримку в повному обсязі. 

"Для воїнів, які отримали важкі поранення, є велика програма отримання житла, оскільки дуже важливо, щоб була закрита база – де жити. Діє програма навчання та отримання нової професії, також запускаємо програму "спорт", – додає Ємченко. 

Джерело: Серце Азовсталі

Колишній полонений

З проблемою пошуку роботи стикнувся колишній поліцейський з Маріуполя Олег. Більш як 30 років досвіду роботи в правоохоронних органах, а після полону самостійно знайти роботу він не зміг. 

"Працював, полон, Оленівка, вихід, дорога додому. Приїхали, почали щось робити, досвід багатий, а роботи немає, і вже коли мій начальник вийшов з полону, запропонував програму "Серце Азовсталі", скористатися програмою реінтеграції. Дівчата з організації надали широченну допомогу – від медичної та психологічної до навчання до нової спеціальності. Отримав нову спеціальність – HR. Навчання було нескладне, той досвід, що у мене був, він дотичний з HR-спеціальністю, і в поліції, і в HR треба бачити людей і комунікація", – каже Олег. 

Навчання тривало майже шість місяців, а після Олег отримав пропозицію по співпраці із "Серцем Азовсталі". 

Intellias

Напрацьовує свої програми по реінтеграції ветеранів і сфері IT. Українська компанія Intellias стикнулася з питанням адаптації ветеранів, коли почали повертатися з фронту колеги. Спочатку шукали якісь готові рішення, але дуже швидко зрозуміли – таких напрацювань немає, треба йти власним шляхом. І дійшли того, що реінтеграція ветерана має починатися з моменту мобілізації. 

"Ми маємо починати із себе, ми не маємо чекати, поки держава розробить програму, про яку всі говорять. Всі говорять про програму адаптації ветеранів. А ми дійшли того, що це має бути програма адаптації бізнес-процесів, має саме до потреб ветеранів. Ми розпочали нашу програму на початку 2023 року, тому що наш колега, який мобілізується, повертається як ветеран і нам важливо вже мати готовий інструмент. На той момент думали, що є якийсь інструмент, який можна взяти і застосовувати в роботі. Ми помилилися", – розповідає D&I coordinator компанії Intellias Марина Дудник. 

Тож в компанії спочатку проаналізували закордонний досвід і зрозуміли – він не підходить Україні. Почали шукати організації, які мають досвід роботи з ветеранами. 

"Залучились їх експертною підтримкою. Ми зібрали робочу групу, представників різних департаментів та ветерана і почали розробку програми. Почали з аудиту, щоб зрозуміти, де ми знаходимося. Запитавши нашого колегу, що є важливим для нього, що має зробити компанія і отримали зворотній зв'язок, що це має бути медична підтримка, страховка, психологічна та юридична підтримка. Все це ми передбачили в нашій програмі", – каже Марина Дудник.

В ІТ-компанії також створена програма military baddy, тобто ветерани, які вже пройшли реінтеграцію, допомагають колегам, які повертаються. Також передбачена система, коли ветерани проходять скіл-чек, щоб розуміти, на якому професійному рівні вони знаходяться зараз, чи треба підвищення кваліфікації або перекваліфікація. 

"Бізнес, який зараз виходить на глобал-маркет, більш ніж зацікавлений в підтримці ветеранів", – переконана Марина Дудник. 

Джерело: Серце Азовсталі

Держава

Держава зі свого боку також напрацьовує програми повернення ветеранів до цивільного життя. В Міністерстві ветеранів переконані – перехід має відбуватися розумно та спокійно. 

"На цьому етапі є проєкти про перехід від військової служби до цивільного життя. Це головна мета – це підвищення рівня життя ветерана. Це соціально-економічна реінтеграція, яка включає і відновлення здоров'я, зокрема психічного, і забезпечення житлом, забезпечення освітою, питання самоідентифікації та самореалізації і подальші кроки нормального життя ветерана. Це для того, щоб ветеран або діючий військовослужбовець знав, що буде відбуватися далі", – каже заступник міністра ветеранів Максим Кушнір. 

Також він додав, що одним із головних елементів адаптації ветерана має стати ветеранський бізнес: 

"Це буде і одним із поштовхів відновлення економіки України. Від держави мають бути прості правила як для бізнесу, так і для ветеранів. Ми також розробили стратегію ветеранського підприємництва, яка є фактично покроковою інструкцією. Чотири основні напрямки для ветерана як для успішного бізнесмена. Перший – доступ до фінансових ресурсів, це ветеранський фонд, який видає гранти, це грантові програми Мінекономіки, Мінагро і наших міжнародних партнерів. Другий – це все що стосується доступу до юридичних, консультативних, освітніх програм. Це необхідно, щоб ветеран отримав необхідні для ведення власного бізнесу знання. Третій – ми хочемо якимось чином долучити до державних замовлень. Це буде непросто, але ми сподіваємось, що вийдемо на фінальний результат. Четвертий – підтримка малого ветеранського бізнесу, тобто такий, який проживе рік, два, три і зможе долучити побратимів".

В реінтеграції та працевлаштуванні ветеранів зацікавлені всі: і приватні підприємства, і великий бізнес, і держава. Кожен має напрацьовувати свої робочі програми та проєкти, які зрештою мають працювати як єдиний механізм, щоб у ветерана, який повертається з війни, була непохитна впевненість в майбутньому. 

Джерело: Серце Азовсталі

Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський