USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Україна створила спрощений аналог системи управління військами, на яку США витратили роки та мільярди доларів, – WSJ

Успіх України у створенні віртуальної системи командування та управління "на льоту", на думку видання, дає Заходу цінні уроки
ЗСУ ноутбук
Джерело: Reuters

Україні вдалося створити здешевлену версію систем "МакГайвер", на розробку яких Пентагон витратив десятиліття та мільярди доларів. Видання Wall Street Journal пише, що йдеться про об'єднання винищувачів, розвідувальних даних та озброєння у цифрову мережу. Ця система, за словами журналістів, дозволяє "кружляти навколо масивних, але незграбних армій Росії".

Розповідаємо, що написали в WSJ про масштаби цифровізації ЗСУ. 

Українці та технології

Технічно підковане населення України пристосувало методи ведення партизанської війни до цифрового віку. Інструментами для боротьби стали мобільні додатки, 3D-принтери та звичайні "споживчі" дрони.

"Підрозділи модифікують готові дрони за допомогою строп, які можуть скидати дистанційно, щоб скидати гранати на ворожі позиції. Солдати-добровольці використовують свій досвід роботи у приватному секторі, розробляючи програмне забезпечення для управління корпоративними ресурсами для транснаціональних корпорацій, щоб автоматизувати нарахування заробітної плати на передовій. Одна українська компанія будує електромобілі з дистанційним керуванням, на які можна встановити великокаліберні кулемети чи інший вантаж", – перераховують у WSJ.

Українські програмісти оновили систему, яку військові називають Delta. За допомогою цієї системи командири отримують оперативну інформацію про поле бою, яку передають безпілотники та коригувальники, що проживають в окупованих Росією частинах України.

"Це називається пов'язаною війною, і завдяки життєвому досвіду українська армія стане найпередовішою за всю історію"

Це слова Романа Перімова, керівника підрозділу з розробки нових воєнних технологій в одній із бригад ЗСУ. Його команда, для прикладу, створює саморобне обладнання для придушення дронів та випускає дешеві акумулятори великої ємності, щоб солдати залишалися онлайн під час бойових дій.

Ще приклад інновацій

За словами Перімова, українські солдати використовують 3D-принтери для виготовлення компактних пластикових ременів безпеки, які кріпляться до популярних комерційних безпілотників, щоб їх можна було озброїти гранатами. Прив'язі мають недорогі датчики світла, що прикріплені до механічної застібки. Коли оператор наказує дрону блимати вогнями на його "животі", датчики вловлюють світло, приводячи у дію застібку, щоб звільнити ремінь, що утримує гранату. За словами Перімова, загальна вартість прив'язі, надрукованої на 3D-принтері, становить від 10 до 15 доларів.

"Він не завдає великої шкоди, але може знищити транспортний засіб або пару солдатів".

Спостереження за полем бою

В Україні також були деякі централізовані інновації. Зокрема, Міноборони та СБУ "струсили пилюку" з платформи для спостереження за полем бою, яку вони побудували відповідно до стандартів НАТО, але значною мірою закинули.

Ця система використовується для консолідації інформації з дронів та супутників, а також чат-ботів.

Майже кожен підрозділ, який брав участь у боях за Київ минулої весни, використовував систему "Дельта", до якої підрозділи можуть отримати доступ з ноутбука або планшета.

"США намагаються швидше впроваджувати нові технології, у тому числі через мережу неурядових інноваційних центрів, які пов'язані з Пентагоном, але поза його бюрократією під егідою Defensewerx. Вони використовують цивільні ноу-хау у військових цілях та заохочують мозковий штурм. Тепер ці центри – і особливо Sofwerx, пов'язаний із Командуванням спеціальних операцій США – вивчатимуть приклад України, кажуть люди, знайомі з їхньою роботою", – резюмують у WSJ. 

Що ще почитати

Українська розвідка дала прогноз щодо війни у 2023 році. Ось тут

Читайте також:
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів