USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії

Гроші надійшли через проєкт Світового банку PEACE
зовнішнє фінансування гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна отримала 760 млн доларів від Японії та Норвегії на безповоротній основі. Кошти будуть направлені на часткову компенсацію видатків держбюджету й не тільки. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України.

Україна отримала:

  • 465 млн доларів від Японії;
  • 295 млн доларів від Норвегії.

Кошти будуть спрямовані на:

  • компенсацію видатків держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони;
  • на пенсійні виплати;
  • виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС);
  • оплату праці педагогів.

"З початку повномасштабного вторгнення уряди Японії та Норвегії неодноразово демонстрували Україні свою непохитну підтримку та солідарність. Допомога міжнародних партнерів є критично важливою для фінансування соціальної сфери України під час війни. Вдячний партнерам за готовність допомагати та активно співпрацювати у вирішальний для України час", – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

У 2024 році Україна вже отримала близько 1,2 млрд доларів зовнішньої фінансової допомоги від донорів через проєкт Світового банку. З них майже 75% – гранти.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року до державного бюджету України надійшло близько 950 мільйонів доларів від Японії в рамках проєктів Світового банку. Гроші спрямують на відновлення та соціальний захист українців. 

На початку цього року Японія спрямувала для допомоги Україні 37 млн доларів. Їх направлять на закупівлю систем для виявлення дронів.

В кінці січня Україна отримала 390 млн доларів від Японії в межах проєктів Світового банку, націлених на соціальний захист та відновлення сільського господарства.

Нещодавно стало відомо, що Японія має намір надати Україні 106 млн доларів. Кошти виділять на програми допомоги в семи напрямках, включаючи сільське господарство та утилізацію завалів. Усього з початку війни Японія надала Україні 4,643 млрд доларів у вигляді кредитів та грантів.

Кілька тижнів тому держбюджет України отримав частину коштів гранту обсягом 49,4 млн доларів від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE). 

Цієї весни норвезькі військовослужбовці розпочнуть підготовку українських морських піхотинців, які спеціалізуються на управлінні малими катерами.

Уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості органам оборони України.

Читайте також:
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку