USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У понад 80% українських компаній мобілізували співробітників, – ЄВА

У 43% бізнесів мобілізовані критичні спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, електрики, механіки, машиністи, водії
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

У лави Збройних сил України мобілізовані співробітники 83% компаній, майже половина – критичні спеціалісти. Про це свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄВА). 

Серед компаній, співробітники яких захищають Україну, у 51% мобілізовано до 10% від військовозобов’язаних працівників, у 25% – 10–20%, у 5% – 20–40%. При цьому у 43% бізнесів мобілізовані критичні спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, електрики, механіки, машиністи, водії.

Згідно з даними опитування, 38% компаній зазнали безпосередніх втрат внаслідок бойових дій, ще 21% мають майно, яке залишилось на окупованих територіях.

Новини за темою: В Україні набули чинності нові правила держреєстрації бізнесу

Бізнес продовжує втрачати кошти через війну – станом на зараз 33% повідомляють про втрати до 1 млн доларів, 37% – про втрати в діапазоні 1–10 млн доларів, 10% – про втрати більше ніж 10 млн доларів.

Але все ж таки більшість (68%) компаній відновлюють повноцінну діяльність. 

У січні у повному обсязі працювали 54%, а у жовтні 2022 року – 44% компаній. З деякими обмеженнями наразі продовжують працювати 31% компаній, а ще 1% – не працює взагалі.   

Новини за темою: 83% українських компаній зазнали падіння бізнесу, – опитування

Кількість бізнесів, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, залишається стабільно високою — наразі це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансові та бонусні виплати. До скорочення заробітних плат вдаються 10%, до звільнень – 2%, в неоплачувану відпустку відправляють співробітників 3% компаній.

Відкриття бізнесу з початку війни

Протягом року з початку повномасштабної війни українці зареєстрували понад 202 тисячі нових ФОПів.

Деякий час реєстри не працювали і відкрити ФОП було неможливо. Однак щойно функція відновилася, через застосунок "Дія" за першу добу було зареєстровано понад тисячу нових бізнесів.

У квітні 2022 року їхня кількість значно зросла до 12,6 тисячі. Відтоді кількість нових ФОПів збільшувалася, досягнувши піку у вересні – 20,1 тисячі.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров