USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У період війни українці відкрили понад 200 тисяч ФОПів: У яких сферах найчастіше реєструють бізнес

Найбільшу кількість нових ФОПів від початку війни зареєстрували кияни
ФОП_1
Джерело: відкриті джерела

Протягом року з початку повномасштабної війни українці зареєстрували понад 202 тисячі нових ФОПів. Більшість із них було відкрито в Києві. Про це йдеться в аналітичному звіті "Опендатабот".

Після початку повномасштабної війни деякий час реєстри не працювали і відкрити ФОП було неможливо. Однак щойно функція відновилася, через застосунок "Дія" за першу добу було зареєстровано понад тисячу нових бізнесів.

У квітні 2022 року їхня кількість значно зросла до 12,6 тисячі. Відтоді кількість нових ФОПів збільшувалася, досягнувши піку у вересні – 20,1 тисячі.

Після невеликого спаду протягом осені та початку зими, найімовірніше, пов'язаного з блекаутами та масовими обстрілами Росією цивільної інфраструктури, на початку 2023-го кількість нових малих і середніх бізнесів знову почала зростати.

Новини за темою: Кабмін пропонує Раді ліквідувати комісію з регулювання азартних ігор

Так, найбільшу кількість нових ФОПів з початку війни зареєстрували кияни – 29 тисяч. У Львівській області з'явилося 16,8 тисячі ФОПів, замикає трійку Дніпропетровська область – там зареєстрували 15,9 тисячі нових бізнесів.

Джерело: відкриті джерела

У якій сфері найчастіше відкривається бізнес?

Війна змінила напрямки діяльності малого та середнього бізнесу. Якщо перед початком повномасштабного вторгнення перше місце за кількістю реєстрацій нових ФОПів посідав КВЕД "Комп'ютерне програмування, консультування та пов'язана з ними діяльність", то після початку війни в ТОП увірвалися ФОПи, пов'язані з торгівлею.

ФОПи-програмісти рушили на друге місце, поступаючись бізнесам у сфері роздрібної торгівлі. Третє місце посідають справи у сфері оптової торгівлі автотранспортом. Інформаційні та індивідуальні послуги посідають 5-те і 7-ме місця в переліку відповідно.

Раніше ми писали, що у 83% компаній, які є членами Європейської Бізнес Асоціації, відбулося падіння бізнесу у 2022 році.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР