USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Туреччина підготує Стамбул до можливого масштабного землетрусу

Землетрус накриє одразу сім провінцій країни, якщо розлом у Мармуровому морі розшириться
Стамбул
Стамбул
Джерело: відкриті джерела

Землетрус, який може відбутися у Стамбулі, буде вище 7 балів. Про це заявив міністр навколишнього середовища, урбанізації та зміни клімату Туреччини Мехмет Ожасекі, повідомляє Habertürk.

За його словами, у 17-мільйонному місті може завалитися до 900 тисяч будівель. Ще 1,5 млн – опиняться в зоні ризику обвалення.

"Коли на кожній вулиці зруйновано навіть дві будівлі, усі вулиці закриваються для руху. Коли руйнується 600 тисяч будівель, то знищується інфраструктура. Треба перекрити воду, відключити електрику. А це означає, що каналізація працювати не буде. Місто просто перетвориться на величезну клітку, у якій вируватимуть тисяча і одна епідемія", – зазначив міністр.

Ожасекі додав, що його відомство підготувало кілька проєктів з підготовки Стамбулу до землетрусу. Найближчим часом він доповідатиме про них у парламенті країни.

За його словами у Стамбулі є резервна зона, яку вже підготувала влада Туреччини для 150 тисяч анатолійських будинків і близько 200 будинків на стороні Стамбула. У найкоротші терміни буде розпочате будівництво житла, яке здатне витримати землетрус.

Коли може статися землетрус

Варто зазначити, що турецькі сейсмологи попередили, що до 2030 року у Мармуровому морі активізується розлом. В результаті цього відбудеться хвиля потужних землетрусів. Це може фактично знищити Стамбул, який є центром промислового розвитку країни. 

Саме це місто забезпечує 35% ВВП Туреччини.

"Землетрус у Мармуровому морі торкнеться відразу семи провінцій, населення яких перевищує 25 мільйонів осіб, наскільки значної шкоди буде завдано, важко навіть уявити. Катастрофа торкнеться всього регіону, вона буде масштабною", – заявляв професор сейсмології, член Ради вчених мерії Стамбула з питань землетрусів Халюк Ейідоган.

Нагадаємо, на півдні Туреччини в ніч із 5-го на 6 лютого стався землетрус магнітудою 7,8. В Геологічній службі США його вже назвали найсильнішим у країні з 1939 року. В результаті землетрусу в Туреччині загинуло 19 388 осіб, отримали поранення 77 711 людей. 

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time