USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари

Російські окупанти уже давно "прибирають" незручних для себе людей, зокрема на окупованих територіях
Кримські татари
День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Джерело: відкриті джерела

Нині у тимчасово окупованому Криму відомо про 218 осіб, позбавлених свободи внаслідок політично вмотивованого переслідування, понад 60% з них є кримськими татарами. Про це на брифінгу заявила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

"На цей момент ми маємо 218 осіб, які позбавлені свободи внаслідок політичного вмотивованого переслідування, понад 60% з них є кримськими татарами. Тобто ми бачимо переслідування на етнічному і релігійному ґрунті. Власне, така правова позиція була озвучена і у Міжнародному суді ООН. Звісно, що це знищення культурної спадщини кримськотатарського народу в першу чергу і найбільш знакових об’єктів, як Ханський палац у місті Бахчисарай. Не потрібно Росії будь-якої іншої ідентичності в Криму, окрім російської. Відповідно, з цим пов’язані всі ці переслідування і знищення культурної спадщини кримськотатарського і українського народів", – наголосила Ташева.

РФ принесла в Крим політично мотивовані переслідування, насильницькі зникнення, вбивства, позбавлення свободи слова та віросповідання, мілітаризацію дитинства, продовжує тоталітарні традиції репресій кримських татар, додає голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Мешканці Криму, яких судять за політично вмотивованими звинуваченнями, після вироку суду їх всіх переміщують на територію Росії, і вони відбувають термін незаконного покарання на території Росії. Це абсолютне порушення усіх міжнародних норм, але Росія це здійснює. Ми розуміємо, чому вона це робить – щоб ускладнити захист цих людей, коли вони перебувають у місцях ув’язнення, – адвокати і все таке інше, особливо зараз це неможливо на території Росії. По-друге, це ускладнює зв’язок з рідними, близькими. Це росіяни хочуть так додатково покарати наших людей", – розповів він.

РФ не визнає себе винною і продовжує репресії

Після незаконної анексії Криму у 2014 році російська влада продовжує дискредитацію та утиски кримських татар, що залишилися на півострові. Впродовж усього часу існування комуністичний тоталітарний режим спирався на злочини репресій, вбивств, депортацій, геноцидів. Сьогодні РФ є наступницею цих людиноненависницьких практик – вона виправдовує і глорифікує сталінський режим, нарощує і вдосконалює репресивну політику.

"Зараз, на жаль, тисячі кримських татар після 14-го року і особливо після початку повномасштабного вторгнення, у зв’язку в тому числі з мобілізацією змушені покидати свої рідні домівки і їхати на територію материкової частини України, їхати до Туреччини, їхати до країн Центральної Азії, в тому числі їхати до ряду інших держав. Тому, коли ми говоримо про ці уроки, Росія не покаялась за ці злочини щодо депортації кримських татар, щодо злочинів, які вони здійснювали по відношенню до українців і вчинення Голодомору, вони не покаялись за жодні свої інтервенції, які вони здійснювали. Звісно, що всі ці інтервенції супроводжувалися великою кількістю воєнних злочинів", – заявила Таміла Ташева.

Комуністичний режим СРСР і згодом Росія десятиріччями цілеспрямовано поширювали міф про кримських татар як зрадників. Цю ж риторику країна-окупантка використовує і нині для насаджування ворожнечі, утисків та розбрату в окупованому Криму, каже вона.

Нині ж Російська Федерація заперечує геноцид кримських татар в 1944 році та не бере відповідальності за сталінські репресії та депортацію. Ба більше, від окупації у 2014 році АР Крим та міста Севастополя РФ продовжила злочини тоталітарного радянського режиму та Російської імперії проти кримських татар. РФ чинить репресії та переслідування, цілеспрямовано порушує їх права як корінного народу України, незаконно призиває на військову службу, руйнує культурну спадщину, фальсифікує історію, мілітаризує освіту та суспільне життя.

"Що, на думку Росії, є дискредитацією в Криму? Це жовтий і блакитний колір на нігтях, це прапор української держави, це кримськотатарський прапор, це жовта стрічка, це небажання обслуговувати російського військового, це жінка-квіткарка в одному з міст в Криму, яка спеціально на своїй вулиці підібрала кольори в таких гамах – жовтих і блакитних, після того як до неї підійшли представники ФСБ і попросили її почепити колорадську стрічку на цій вулиці, вона відмовилась і її притягнули до відповідальності", – нагадує постійна представниця президента України в АР Крим.

Поки адекватно не оцінено злочини проти людяності, геноцид кримських татар – завжди є загроза повторення страшної практики знищення національних спільнот, що й здійснює сьогодні країна-окупантка. Геноцид кримських татар є складовою російської колонізаційної політики, злочином проти людяності.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня Україна вшановує памʼять жертв геноциду кримськотатарського народу. 80 років тому, з 18 по 20 травня 1944 року, радянська влада виселила усіх кримських татар з рідного Криму. За офіційними даними, близько 200 тисяч людей у товарних вагонах вивезли у віддалені райони Радянського Союзу. Майже половина померли дорогою або у перші роки після депортації. 

Зараз у тимчасово окупованому Криму планують повернути географічним назвам їх історичні найменування кримськотатарською мовою. Це – відновлення історичної справедливості. Адже свого часу, проводячи геноцид кримськотатарського народу, низку географічних назв було змінено. 

Варто зазначити, що після низки успішних операцій наших Збройних сил на території тимчасово окупованого Криму настрої кримчан змінюються: українці радіють, окупанти розуміють, що це початок кінця.

Читайте також:
Незаконно затриману кримську татарку Леніє Умерову судитимуть, ймовірно, восени в Москві Незаконно затриману кримську татарку Леніє Умерову судитимуть, ймовірно, восени в Москві
Росія готується влітку посилити депортацію українських дітей: Планують вивезти понад 12 тисяч Росія готується влітку посилити депортацію українських дітей: Планують вивезти понад 12 тисяч
"Мама померла в його обіймах". Історія 9-річного Іллі з Маріуполя, якого Росія зробила інвалідом і сиротою
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець