USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

НБУ пом’якшує обмеження для населення та бізнесу

Нововведення запроваджені з метою полегшення доступу громадян до грошової допомоги
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Відповідно до постанови правління Національного банку України від 28 грудня 2023 року №195 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18", НБУ вирішив пом'якшити ряд обмежень для населення та бізнесу. Про це поінформували у пресслужбі регулятора.

Ці нововведення запроваджені з метою полегшення доступу громадян до грошової допомоги, розширення можливостей експорту та імпорту електроенергії, а також гарантування прав іноземців щодо медичного обслуговування в Україні.

Зазначається, що з 29 грудня 2023 року набирають чинності наступні зміни:

  1. Надавачі платіжних послуг можуть виплачувати грошову допомогу українцям, які постраждали внаслідок повномасштабної війни, на підставі Довідки про подання документів для оформлення паспорта громадянина України. Це спростить отримання грошової допомоги від міжнародних гуманітарних організацій та інших неурядових установ.
  2. Український оператор системи передачі електричної енергії (НЕК "Укренерго") отримав можливість перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Joint Allocation Office (JAO). Це сприятиме координації розподілу пропускної спроможності та забезпечить стабільний імпорт та експорт електроенергії в умовах можливого пошкодження енергетичної інфраструктури через воєнні дії.
  3. Розширено перелік виключень із заборони на проведення видаткових операцій за рахунками резидентів Російської Федерації та Республіки Білорусі, які законно перебувають на території України, для оплати медичних послуг у закладах охорони здоров'я.

Нагадаємо, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 20% до 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. Таким чином НБУ модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", повідомляє пресслужба Національного банку України.

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними депозитними сертифікатами дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними, уточнюють у Нацбанку.

Читайте також:
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень