USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Сирени, вибухи та стрілянина: Між Косово та Сербією розпочався черговий виток ескалації конфлікту

Причиною цьому стало затримання екс-співробітника косовської поліції Деяна Пантіча
Косово
Косово
Джерело: відкриті джерела

У суботу, 10 грудня, на півночі Косова розпочалася чергова ескалація конфлікту між Сербією та Косово, що пізніше переросла в стрілянину та вибухи. За даними місцевих ЗМІ, причиною цьому стало затримання екс-співробітника косовської поліції сербського походження Деяна Пантіча.

Причина конфлікту

Місцеві журналісти розповіли, що Пантича було затримано 10 грудня, коли він разом з дружиною повертався з Сербії до Косова. Співробітники поліції після затримання відвезли його у поліцейський відділок, що знаходиться на півночі Косова. 

Цей інцидент викликав неабияке обурення серед чиновників Косово. Так, директор Управління Косово та Метохії Петар Петкович заявив, що затримання Пантича - це "жорстка помста".

"Йдеться про жорстоку помсту і залякування з боку Альбіна Курті (прем'єр Косова - ред.), який вирішив тепер переслідувати сербських поліцейських, яким він без жодних підстав і доказів намагається приписати дії, до яких вони не мають жодного відношення", - заявив він.

Подальший розвиток конфлікту

Одразу після затримання Пантіча серби Косово почали зводити барикади на півночі країни. Вони загородили вантажівками та різними автомобілями дороги, повідомляє видання Kosovo Online. Журналісти зазначають, що таким чином серби намагаються не дати вивезти Пантича до Приштини. Крім того, в містах Косовсько-Митровиця та Звечани почали лунати сирени, а на вулиці північної частини населених пунктів Косово почали виходити серби.

А бійці польського контингенту KFOR - міжнародних сил з підтримки миру в Косово, якими керує НАТО, вже прибули на місце, де зведені барикади. Пізніше до них підтягнулися представники EULEX - спеціальної місії ЄС, до якої входять правоохоронці.

Пізніше у місті Звечані, що розташоване за кілька кілометрів від міста Косовська-Митровиця пролунало два вибухи. Одразу після цього біля перекритого КПП "Ярине", в районі Зубін Потік, в селі Стуоче розпочалася стрілянина. 

За даними сербського телеканалу В92, правоохоронці, біля адміністративного перехрестя Ярине, одразу перекрили дорогу у двох місцях. Крім того поліція заблокувала в'їзд із Сербії через КПП "Брняк" (це північна частина Косово). 

Також правоохоронці заявили, що потрапили під обстріл у кількох місцях на дорозі Дзінг у напрямку прикордонного пункту "Брняк", недалеко від озера на кордоні із Сербією. За їх даними, обстріл здійснили "особи певних злочинних угруповань, які перекрили кілька доріг на півночі країни".

"Підрозділи поліції в порядку самооборони були змушені відповісти вогнепальною зброєю злочинцям, які були відкинуті та втекли у невідомому напрямку", - йдеться у повідомленні. Про поранених або травмованих в результаті стрілянини офіційних даних немає.

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time