USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Стрес-тест для української ГТС проводився теоретично. Тому розслаблятися перед опалювальним сезоном зарано, - Корольчук

По українській ГТС продовжує йти російський газ
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Днями Міністерство енергетики відзвітувало, що українська газотранспортна система (ГТС) та підземні газові сховища (ПСГ) готові працювати в умовах нульового транзиту. Такими були результати стрес-тесту, проведеного для ГТС і ПСГ. Завданням тесту було встановити, як вплинуть на газотранспортну систему та підземні сховища російські удари.

"Газотранспортна система готова до ОЗП 2023/2024 в умовах викликів війни, а вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу", - йшлося у повідомленні.

Стрес-тест був теоретичний, а не практичний

Попри результати стрес-тесту, необхідно зважати, що він був теоретичний, а не практичний. А тому існує ризик того, що у випадку авіаударів ГТС і ПСХ можуть отримати пошкодження, заявив в ефірі UWN експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Це теоретичний стрес-тест, тобто він не практичний. Він якби він намальований і означає те, що можливо за такої ситуації, коли газу не буде транзитного і коли розглядаються варіанти ударів ракетних по об’єктах підземних сховищ, які забезпечують роботу, підземних газосховищ бо там також є свої компресори і свої лінійні газопроводи, магістральні газопроводи, компресорні станції, які працюють по всій Україні, власне газовидобутку, тому що газовидобуток він також є частиною забезпечення газом взимку споживачів.

Новини за темою: Поки йде війна, ми з РФ жодних угод укладати не будемо, – Нагорняк про продовження транзиту російського газу

Власне  теоретично розглянули варіант, а що буде якщо припинять роботу свої компресорні станції, чи будуть ракетні удари завдаватися по об’єктам і чи вистачить нам цього газу. Проблема цього стрес-тесту те, що він фактично закритий і ми нічого практично не бачимо, ні по яким об’єктам можуть наноситись удари, ні на який час можуть зупинятися ці об’єкти не сказано, тобто він такий в умовах воєнного стану зрозуміло, що не всю інформацію відкривають", - зазначив експерт.

По українській ГТС продовжує йти російський газ

Він нагадав, що договір про транзит російського газу між Україною і Росією функціонує, тобто російський газ зараз транзитом іде через Україну в сторону Угорщини, Румунії, і Словаччини.

"Відповідно якщо припиняється транзит російського газу, тоді це називається нульовий сценарій транзиту, тому, що зараз газ є транзитний, він створює тиск в системі. Тому питання стрес-тесту полягає в тому, щоб фактично на 1-3 дні відключити Україну від транзитного газу. Це треба було робити зимою, а не літом, і подивитися в принципі, як буде реагувати система, які є відповідні показники забезпечення себе власним ресурсом. Тобто качати газ з підземних сховищ, далі використовувати газ, який ми видобуваємо з власних родовищ і подивитися, як реагують споживачі, чи їм достатньо цього газу, чи компресорні станції справляються, чи є можливість подавати газ через резервні системи", - зауважив Корольчук.

У чому проблема проведеного стрес-тесту

Проблема цього стрес-тесту, на думку експерта, полягає у тому, що в першу чергу потрібно розглядати необхідність забезпечити поставки газу з підземних сховищ в Європу.

"Тому що є компанії, які закачали цей газ в умовах митного складу вони зберігають, просто зберігають невеликі обсяги, хтось уклав договір і зберігає його, бо митний склад це пільговий режим, там 3 роки ти не платиш податків. Власне розглядають варіант, що за таких сценаріїв, коли холодна зима розглядається, звичайно зима різні сценарії, що буде, якщо зупиняться компресорні станції, ключовий аспект, який проходить такою червоною ниткою, що, а що в таких умовах будуть робити споживачі Європейського союзу. Не споживачі, тому що їх багато, а ті компанії, які закачали цей газ в підземні сховища України чи вони його зможуть підняти в цей момент в Україні і доставити в Європу. В цьому випадку є певний парадокс, тому що виходить, якщо така ситуація дійсно відбудеться, а вона може відбутися дійсно, це правильний варіант, це правильний стрес-тест, як його називають, тільки він теоретичний, не практичний, на жаль і тоді дійсно ми опинимося в ситуації, що нам доведеться розраховувати лише на власні запаси газу в підземних сховищах і на власний видобуток", - зауважив Корольчук.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?