USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Поки йде війна, ми з РФ жодних угод укладати не будемо, – Нагорняк про продовження транзиту російського газу

До того ж Україна закликає європейців відмовлятися від російського газу, бо всі кошти, які отримують росіяни за всій газ, інвестують у ВПК
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Україна не вестиме переговорів із Росією про продовження договору на транзит газу після завершення поточного. Про це в ефірі UWN повідомив народний депутат, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

"Лише за умови нашої повної перемоги і звільнення наших територій ми можемо сідати з росіянами за стіл перемовин і підписувати якісь додаткові угоди по транзиту. Поки йде війна, сідати за стіл із росіянами і тиснути їм руки – це нереально, політично цього робити не можна. Тому що, з одного боку, ми з ними воюємо, з іншого боку –  підписуємо якісь угоди. Цього точно робити не можна. Поки йде війна, ми з росіянами жодних угод укладати не будем", – заявив Нагорняк.

Нардеп наголосив, що поточний контракт буде чинним до кінця наступного року. І тема транзиту детально буде обговорюватися в наступному році, "тому що там європейці завчасно хочуть зрозуміти і гарантувати своїм людям про те, що в них буде газу достатньо для того, щоб проходити опалювальний сезон".

Нагорняк припускає, що якщо європейці будуть зацікавлені в транзиті російського газу до Європи і будуть звертатися до української сторони з проханням продовжити такий транзит, – Україна буде пропонувати, щоб європейці безпосередньо напряму домовлялися з росіянами про купівлю цього газу. Таким чином країни ЄС можуть на вході в Україну купувати російський газ (на східних кордонах України) і платити безпосередньо Україні за транзит цього газу по нашій території. 

Втім, вже зараз Україна закликає європейців відмовлятися від російського газу, бо ж всі кошти, які отримують росіяни за всій газ, інвестують у свій ВПК і потім цими ракетами обстрілюють українців. Нині ж європейці вже роблять багато речей для того, щоб замінити російський газ на інші джерела, але чи він буде замінений в повному обсязі, чи ні – наразі невідомо.

"Звісно, Україна отримає якийсь ресурс від транзиту цієї труби, але ми розуміємо, наскільки великий ресурс фінансовий отримають росіяни від продажу цього газу, і цей ресурс вони відправляють на свій військово-промисловий комплекс. Для нас найкращий варіант – це те, щоб європейці відмовились як мінімум до завершення війни від транзиту російського газу. Це зменшить надходження фінансових потоків до Росії, які вона пускає на своє озброєння", – підсумував нардеп.

"Війна" з "Газпромом"

Додамо, поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він чинний до 2024 року. Відповідно до угоди "Газпром" має постачати мінімум 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021-го до 2024 року українським газопроводом. Проте зараз РФ постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Через це у грудні 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" (GAZP.MM) з приводу браку поставок газу. Згодом у лютому 2023 року чеська енергетична група CEZ також ініціювала позов проти "Газпрому" у Міжнародному арбітражному суді Женеви.

"CEZ вимагає відшкодувати збиток розміром близько 1 мільярда крон (45,2 млн доларів), що виник у результаті значного недопостачання природного газу ТОВ "Газпром експорт" у 2022 році", – заявляли в компанії.

У відповідь на це наприкінці березня російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м

Читайте також:
Російський Російський "Газпром" зазнав найбільших збитків за 25 років, – розвідка Британії
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго