USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Starlink можна купити на чорних ринках по всьому світу, – Bloomberg

Зловживання терміналами є системною глобальною проблемою і ставить під сумнів контроль компанії над ними
інтернет Starlink
Джерело: відкриті джерела

Термінали Starlink можна придбати незаконно в усьому світі. Способи їх контрабанди і сама доступність Starlink на чорному ринку свідчать про те, що зловживання ними є системною глобальною проблемою, що ставить під сумнів контроль компанії над системою, яка має чітке відношення до національної безпеки, пише Bloomberg.

Зазначається, що в Ємені, де триває десятирічна громадянська війна, урядовий чиновник визнав, що Starlink широко використовується. Багато людей готові кинути виклик протиборчим угрупованням, зокрема хуситам, щоб отримати термінали для ділового та особистого зв'язку й уникнути повільного і часто цензурованого інтернету, який доступний нині.

Також термінали використовуються в Судані, де громадянська війна триває вже рік і призвела до звинувачень у геноциді, злочинах проти людяності та втечі мільйонів людей зі своїх домівок.

"За словами західних дипломатів, солдати воєнізованих Сил швидкого реагування використовують цю систему для свого матеріально-технічного забезпечення, оскільки звичайний інтернет не працює вже кілька місяців, а воєнізовані Сили швидкого реагування є одними з тих, хто використовує цю систему для своєї логістики", – зазначають автори.

Термінали потрапляють і до Венесуели, яка перебуває під санкціями США. При цьому карта зон покриття на сайті Starlink показує, що південноамериканська країна залишається поза зоною дії санкцій.

Як обходять заборони?

За даними видання, Судан обходить блокування, ввозячи Starlink у регіон Дарфур. Пристрої при цьому реєструються в Дубаї. Спочатку їх доставляють літаком в Уганду, а потім через Південний Судан автомобілем у Судан.

У Південній Африці в соцмережах постачальники пропонують активувати термінали в Мозамбіку, де вони ліцензовані, а потім доставити їх клієнтам із Південної Африки.

Обійти заборону можна також сплативши за них за допомогою міжнародної карти, кажуть джерела агентства.

Урядова боротьба з нелегальними терміналами в Казахстані цього року майже не вплинула на використання Starlink. За словами трейдера, який імпортує обладнання і не хоче говорити про це публічно, дії влади призвели лише до зростання цін на чорному ринку. До втручання уряду клієнти могли купувати обладнання компанії та отримувати його через місцеву пошту.

Використання Starlink Росією

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, що РФ почала використовувати Starlink на фронті і кількість систем у руках окупантів зростає. Зазначалося, що російські сили, судячи з усього, використовують десятки терміналів Starlink по всій лінії фронту.

У соцмережі X 8 лютого представники SpaceX заявили, що компанія "не веде жодних справ із російським урядом або його збройними силами". Там зазначили, що Starlink не активний у Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні.

У компанії Ілона Маска запевнили: "Якщо SpaceX дізнається, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або неавторизованою стороною, ми розслідуємо претензію і вживемо заходів щодо деактивації термінала, якщо це підтвердиться".

Згодом демократи в Палаті представників Сполучених Штатів Америки почали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через повідомлення про застосування Starlink російськими військами. 

Новини за темою: Є спосіб, щоб Starlink, які РФ використовує на фронті, не працювали, – Федоров

Додамо

Раніше ми повідомляли, що Американський мільярдер і винахідник Ілон Маск таємно звелів своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink біля узбережжя Криму, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це йдеться в одному з уривків нової біографії багатія.

Згодом очільник SpaceX прокоментував скандал, який виник через його відмову підтримати у 2022 році військову операцію ЗСУ проти Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму.

За його словами, система Starlink у цьому районі й так була недоступна. При цьому він визнав, що отримав від України екстрений запит активувати зв'язок по всьому шляху до Севастополя, але відповів відмовою.

Теги: Starlink
Читайте також:
Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку
У США почали розслідування щодо SpaceX через використання росіянами Starlink, – WP У США почали розслідування щодо SpaceX через використання росіянами Starlink, – WP
Є спосіб, щоб Starlink, які РФ використовує на фронті, не працювали, – Федоров Є спосіб, щоб Starlink, які РФ використовує на фронті, не працювали, – Федоров
РФ почала використовувати Starlink на фронті і кількість систем у руках окупантів зростає, – ЗМІ РФ почала використовувати Starlink на фронті і кількість систем у руках окупантів зростає, – ЗМІ