USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Є спосіб, щоб Starlink, які РФ використовує на фронті, не працювали, – Федоров

Також він сказав, що не вірить у те, що існує зв'язок між тим, що в армії РФ з'явилися Starlink, й між тим, як Маск нині коментує російсько-українську війну
Starlink росіян

Starlink росіян

Джерело: Defense One

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров комунікував із засновником SpaceX Ілоном Маском щодо використання російськими окупантами систем супутникового зв'язку Starlink на фронті ще до того, як питання набуло публічного резонансу. І сказав в інтерв'ю "Суспільному", що є способи, щоб Starlink, які РФ використовує на фронті, не працювали.

Чи може SpaceX відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, Федоров розповів, що така можливість є, "але для нас це також буде катастрофічно".

"Україні потрібно, аби там Starlink працював, тому що використовуються певні технології, які для нас є важливими також. Вони пов'язані з дронами. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а Starlink, які по суті там з'являються іншим шляхом, не працювали. І ось ми працюємо зі SpaceX", – зауважив він.

Також політик сказав, що не вірить у те, що існує зв'язок між тим, що в армії РФ з'явилися Starlink, й між тим, як Маск нині коментує російсько-українську війну.

"Це було логічно, що вороги почнуть їх через треті держави закуповувати та завозити. У них були Starlink, їх вже завозили, просто зараз це потрапило в публічність, їх стало трохи більше. Тобто хтось, напевно, з їхніх підприємців почав це монетизувати, і зажило це якимось окремим життям. Технологічно потрібно виключити Starlink, які вони використовують, і зробити так, щоб наші продовжили працювати", – пояснив посадовець.

Разом з тим Федоров навів приклад Ізраїлю.

"Ми подивилися, проаналізували кейс, який був якраз в Ізраїлі, коли загострення конфлікту в Газі ось зараз почалося. Як там виходили з такої ситуації. Ми знайшли відповідний алгоритм, запропонували SpaceX і зараз в нас відбувається чітка комунікація щодо того, як зробити так, щоб кейсів подібних не було", – додав міністр.

Водночас він зазначив, що не знає, як відповідна ситуація вирішиться.

"Але ми знайшли цей алгоритм, запропонували його. Точніше компанія SpaceX вже подібне щось робила з урядом Ізраїлю, от ми таке запропонували", – заявив очільник Мінцифри.

Новини за темою: SpaceX вкотре перенесла запуск нової партії Starlink

РФ почала використовувати Starlink на фронті і кількість систем у руках окупантів зростає

Російська армія почала використовувати супутникові системи Starlink ще кілька місяців тому і їхня кількість у руках окупантів, схоже, зростає. Про це пише Defense One з посиланням на українських військових.

За словами одного українського джерела, українські війська вперше виявили використання Росією супутникових пристроїв на передовій кілька місяців тому. Друге українське джерело підтвердило використання Starlink і додало, що його використання, схоже, зростає.

Прямо зараз російські сили, судячи з усього, використовують десятки терміналів Starlink по всій лінії фронту.

"Коли їх будуть сотні, нам буде важко", – кажуть українські військові.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу